Reunions per millorar els polígons industrials del Vallès

El Consell Comarcal realitza trobades obertes en el marc del projecte POLindústria

La Torre
05 de juny del 2015
En el marc del projecte POLindústria, el Consell Comarcal del Vallès Occidental està portant a terme diferents trobades obertes per treballar opcions de millora pels polígons industrials de la comarca.

El projecte POLindústria, iniciat aquest 2015, és un espai col·laboratiu pel debat, la cooperació i l’acció en relació al desenvolupament industrial del territori, fent especial èmfasi en el rol que han de jugar els espais on majoritàriament es desenvolupa aquesta activitat: els polígons industrials. L’objectiu del projecte és fer dels polígons industrials espais vertebradors del territori i de cooperació entre els diferents agents que hi interactuen, fomentant la seva promoció, atracció i manteniment d’activitat econòmica i millorant la seva gestió i qualitat. Alhora, sensibilitzar la població vers la necessitat i virtuts del sector industrial com a motor pel progrés social, econòmic, tecnològic i cultural.

POLindústria compta amb el suport de la CECOT, el CIESC i PIMEC, els sindicats CCOO i UGT, entitats específiques com UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya), i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la mà del seu centre gestor de polígons CIMALSA.

A banda de les sessions de debat, el projecte treballa en paral·lel a d’altres iniciatives del territori com la Declaració Cap a una segona reindustrialització del Vallès Occidental. El passat divendres va tenir lloc la primera trobada oberta sota el títol “Perspectives i necessitats de la demanda industrial”, amb la col·laboració de CIESC que va acollir l’esdeveniment, amb la participació d’una trentena de professionals provinents de diferents sectors. La qüestió bàsica a respondre era: “Tenim uns polígons i entorn territorial preparats per acollir i donar resposta a les demandes i necessitats de les empreses industrials?”

La sessió va començar amb un ponència inicial de l’arquitecta Maria Buhigas que va posar sobre la taula un seguit de factors que condicionen la localització i desenvolupament de l’activitat industrial als polígons, com ara: la manca d’una visió integradora del territori, un marc regulador atomitzat i dispers, la gestió diversa del temps en el procés de localització d’una empresa o la informació desordenada per a les empreses davant dels procediments i tràmits a realitzar. Seguint la lògica de la nova estratègia europea 2020 del programa RIS3 va exposar la necessitat de prioritzar, valorar els avantatges competitius, disposar de massa crítica i d’un lideratge col·laboratiu a l’hora d’afrontar els reptes i canvis a fer als polígons industrials.

També es va fer un debat obert que va tractar diversos aspectes: quines són les principals característiques actuals de la demanda de naus industrials, les rigidesa de les condicions d’edificabilitat dels polígons, la necessitat o no de flexibilitzar els usos que s’hi permeten, les mancances importants de serveis de molta de l’oferta existent (com la fibra òptica), la manca de coneixement i informació estratègica, detallada i actualitzada de l’estat i característiques de les zones productives, la necessitat urgent d’una coordinació supralocal de planificació i gestió d’aquests espais, o la manca de finançament i retorn dels impostos i taxes empresarials per desenvolupar accions de millora als polígons.

Una de les conclusions més destacades i compartides va ser que, malgrat la necessitat de realitzar modificacions a la normativa vigent (com la Llei d’Urbansime de Catalunya), per canviar la situació actual qualificada “d’excés d’una oferta industrial inadequada”, el més important és abordar les problemàtiques dels polígons des de perspectives i metodologies diferents, que impulsin activitats més integrals, de llarg recorregut i innovadores. Aquestes trobades tenen per objectiu reflexionar col·lectivament per identificar i proposar accions compartides a desenvolupar vers una temàtica concreta.

És per això que tota la informació generada es plasmarà en un breu document de conclusions que es presentarà en el grup de treball tècnic del projecte i als òrgans de govern del Consell Comarcal. El proper dia 16 de juliol ja està prevista la celebració de la 2ª trobada oberta que tractarà la temàtica de la fiscalitat local industrial, aquest cop, es comptarà amb la col·laboració de la CECOT.