El Castell Cartoixa acull una exposició sobre el Bisbat d'Egara

La mostra es focalitza en les pintures medievals que es troben a l'interior de les esglésies de Sant Pere

La Torre
03 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:03h
El Museu de Terrassa dedica la seva nova exposició temporal de llarga durada al Bisbat d’Ègara, institució fonamental en el desenvolupament de la ciutat durant tota l’Alta Edat Mitjana. La mostra s’emmarca en la commemoració del 1.400 aniversari del concili egarenc i coincideix amb la presentació de la candidatura a patrimoni de la humanitat de les pintures alt medievals del conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere.

Amb aquesta exhibició, l’Ajuntament de Terrassa continua treballant per a donar a conèixer aquest conjunt, un dels monuments més excepcionals de la cultura cristiana europea. L’exposició s’inaugurarà demà dijous a les 19 h, amb un acte que presidirà el regidor de Cultura en funcions, Amadeu Aguado, i es podrà veure fins el 28 de febrer de 2016. “El Bisbat d’Ègara” pretén ser una continuació del cicle endegat, l’any 2010, amb l’exposició “L’Istme de Sant Pere. L’ocupació d’un territori”.

La mostra explicava qui vivia, com s’organitzava i quina era l’evolució del territori que avui ocupen les esglésies, abans de la formació de la Seu d’Ègara. Aquesta nova mostra reprèn el discurs allà on el deixava l’anterior i abasta un període molt més curt, únicament de quatre segles, del V al VIII, és a dir, el període en que les esglésies de Sant Pere es van convertir en Seu d’Ègara. La història comença quan, pels volts de l’any 450, el bisbe Nundinari de Barcelona segrega la seva diòcesi en dues parts i en crea una de nova, la d’Ègara. I com, poc a poc, es va anar configurant un important conjunt episcopal, tant a nivell arquitectònic com decoratiu.

El magnífic i únic llegat arqueològic, arquitectònic i artístic conservat de l’antic bisbat d’Ègara es presenta principalment en uns plafons temàtics que relaten l’estructura i organització dels bisbats i de les seus episcopals entre els segles V i VIII, la creació del Bisbat d’Ègara, el seu desenvolupament i la seva extinció i, per acabar, informació detallada de l’arquitectura i de les pintures murals del conjunt, dedicant especial atenció a la iconografia i a la indumentària dels personatges representats. També s’exposen alguns objectes arqueològics del fons del Museu de Terrassa d’aquest període, com ara un plat, aplics de llàntia, vitralls, una àmfora, anells, denes de collarets i arracades.

L’exposició es completa amb un audiovisual descriptiu i una recreació virtual del conjunt i de les pintures de les tres esglésies. Complementant la mostra, s’ha dissenyat també un espai didàctic, adreçat principalment a famílies, amb diversitat de propostes com ara un joc de memòria amb imatges de la seu, disfresses, material de dibuix i passatemps. Els assistents podran també respondre un qüestionari que, si contesten correctament, els permetrà gaudir de dues entrades gratuïtes per visitar la Seu d’Ègara.