EUiA creu que el millor que es pot fer és quedar-se a l'oposició

La formació analitza els resultats electorals del 24 de maig en un comunicat

La Torre
02 de juny del 2015
Actualitzat a les 8:12h
La comissió política local d'EUiA de Terrassa fem una valoració en general positiva dels resultats de les passades eleccions municipals del 24 de maig a la nostra ciutat.

Lamentem que tot i l'augment de la participació (54,64%) considerem continua sent molt baixa. Si volem viure en una societat més democràtica és imprescindible una major participació ciutadana en la presa de les decisions que ens afecten a tots i totes. Des de la política s'ha de donar exemple i educar en la importància de la implicació de la gent.

Així mateix, també lamentem que bona part dels nostres veïns, el col·lectiu immigrant, no han pogut participar un cop més en aquests comicis. Des d'EUiA tornem a reivindicar els drets socials, civils i democràtics, i els deures que comporten, per a tota la ciutadania.

EUiA constatem la victòria aclaparadora de les forces d'esquerres i transformadores de la ciutat. La dreta política retrocedeix. El bipartidisme desapareix i s'obre la possibilitat de governs condicionats per l'oposició i per la ciutadania. Ens alegrem a més del pobre resultat de l'extrema dreta: PxC ja no és escoltada, no convenç ni enganya.

EUiA ens alegrem del gran resultat de Terrassa en Comú (16.045 vots, 19,24%). Donem les gràcies als votants i felicitem a tota la gent que ha treballat per aquests bons resultats. Destitgem molta sort als 6 regidors/es i que puguin defensar els drets de les classes populars a l'ajuntament. Tot i no aconseguir guanyar les eleccions el resultat de TeC és molt important, i li dona poder per a condicionar les polítiques de l'ajuntament. L'esquerra transformadora no obtenia un resultat tant bo des dels 9 regidors obtinguts pel PSUC l'any 1979. Felicitem també l'entrada d'ERC i de la CUP a l'ajuntament.

Sobre el debat de possibles pactes per formar govern, la posició d'EUiA de Terrassa, respectant les decisions que prengui col·lectivament TeC, és la de no arribar a cap acord que doni poder o paper rellevant a la dreta classista, retalladora de drets i defensora de privilegis i desigualtats de la ciutat: CiU, C's i PP. A més pensem que qualsevol acord de govern o d'investidura ha de ser programàtic. El programa i les propostes han d'estar per sobre de les “cadires”: remunicipalització de l'aigua i de serveis, dret a la vivenda, defensa de l'escola pública (cap tancament de línies P3 a la pública), etc...

EUiA desitgem un canvi real a Terrassa, però l'aritmètica actual del nou consistori ho fa difícil. Si finalment no hi ha possibilitat de canvi real i amb el resultat obtingut pensem que la millor opció és quedar-se a l'oposició, arribar a acords programàtics, pressionar des del carrer, organitzar la ciutadania, enfortir i obrir el procés de confluència, activar la mobilització social, crear més consciència social i poder popular i bastir l'alternativa d'esquerres, guanyadora i rupturista per Terrassa.

Pensem que és l'hora del poder de la gent, l'hora de recuperar l'esperit del 15M i de tornar a les places. La decisió de TeC sobre possibles acords de govern és prou important com per a necessitar validació ciutadana, igual que com es va aprovar la candidatura. Ens sumem a la proposta de fer una assemblea ciutadana oberta de TeC per a debatre i decidir on i com ha d'estar TeC a partir d'ara. La unitat popular és imparable i volem canviar-ho i decidir-ho tot. La confluència a Terrassa s'ha d'obrir, ser més inclusiva i plural, crèixer. Les eleccions han passat però la transformació es fa també des del carrer, des dels barris, des dels diversos moviments socials. I volem que TeC es converteixi en l'altaveu de les lluites i reivindicacions ciutadanes.

Felicitem a Barcelona en Comú per la victòria a l’Ajuntament de Barcelona, a la seva cap de llista, Ada Colau, a les forces confluents, i als milers d’activistes que han acompanyat aquesta candidatura. Ha estat primera força amb 176.337 vots, 11 regidors i regidores, i ha estat força més votada a 6 dels 10 districtes de Barcelona. Així mateix, manifestem el nostre rebuig a les declaracions i les pressions polítiques que des del primer dia, i sense encara haver pres possessió, està realitzant la Generalitat de Catalunya, i el propi President, en contra de la candidatura Barcelona en Comú.

Volem la ruptura amb el Règim monàrquic, bipartidista, neoliberal i corrupte del 1978. Volem obrir un nou procés constituent republicà. Volem un nou projecte de país. I això serà possible amb un gir a l'esquerra i amb la unitat popular.

Pensem que cal traslladar les experiències i els aprenentatges de les confluències municipals a l’escenari català i estatal, donat el cicle electoral que ve, on ha de continuar el corrent de fons de canvi amb noves candidatures unitàries que estiguin en disposició de disputar la victòria, tal i com s’ha fet a Barcelona i d’altres ciutats. Emplacem al conjunt de forces socials i polítiques de canvi a trobar fórmules de suma que permetin articular en majoria política i institucional el que avui ja és socialment majoritari, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. En cas de confirmar-se que el dia 27 de Setembre hi haurà eleccions catalanes, continuarem proposant una candidatura de confluència guanyadora que sigui alternativa al govern conservador de CiU, per un canvi social i de ruptura democràtica que posi les necessitats de les persones al centre de l’agenda política, per un canvi democràtic que regeneri la política i les institucions, i per l’exercici del dret a decidir de Catalunya via consulta o referèndum el seu status polític.