No és possible arribar a pactes de govern amb PSC i CiU

Carta de Xavi Matilla, alcaldable per Terrassa en Comú, sobre les possibilitats de pactes sorgits arran de les eleccions municipals

Xavi Matilla
29 de maig del 2015
Actualitzat a les 15:32h

Les eleccions del passat dia 24 han configurat un mapa per al Ple municipal amb canvis molt substantius que farà que res torni a ser igual. S’inicia una nova etapa a Terrassa. Els resultats mostren clarament l’aparició de noves propostes polítiques amb voluntat inequívoca de canvi, en detriment dels partits de perfil tradicional com PSC, CiU i PP que perden pes, molt pes o que pràcticament desapareixen, respectivament.

En aquest sentit, els ciutadans ens han confirmat que era necessari construir un nou espai polític a la ciutat amb capacitat d'interpretar els nous temps, amb la voluntat de traslladar a l'ajuntament els nous requeriments de la ciutadania i sobretot amb una nova actitud per fer-ho possible. Era necessària una candidatura com Terrassa en Comú, de protagonisme ciutadà, perquè liderés el canvi a la nostra ciutat.

Els resultats també expliquen que la fragmentació i les distàncies curtes existents obligaran a arribar a acords i consensos per prendre decisions. TeC va néixer com a resposta a una situació crítica del govern de la ciutat, i amb la voluntat de liderar el canvi que Terrassa necessita. Per tant, en aquest escenari la responsabilitat de TeC, sent la segona força més votada, és treballar i liderar una nova etapa a l’ajuntament i a la ciutat.

Doncs bé, la primera decisió que haurà de prendre el Ple Municipal serà la investidura. I el nostre compromís i la nostra responsabilitat és oferir al Ple d’investidura un projecte inequívocament de canvi. I això és tradueix en oferir als 27 regidors i al conjunt de la ciutat un projecte i un govern local alternatiu al govern socialista en minoria. L’equip que finalment governi no es podrà situar en una posició de confort, que li permeti governar amb mediocritat, com ha succeït els darrers anys. El nou govern que ha de ser més solvent i més estable. Ha de ser garantia de canvi, i ha d’assegurar el lideratge, el diàleg i la capacitat de construir consensos necessaris en tot inici de nova etapa.

Per això, després d’haver realitzat durant aquesta setmana una primera ronda de converses amb ERC, CUP, PSC i CiU, estem en disposició de constatar dues qüestions. Primer, per coherència amb el nostre projecte i programa, considerem que, tot i que seran actors clau durant el mandat i amb qui es garantirà el diàleg i la col·laboració imprescindibles, no és possible arribar a pactes de govern amb PSC i CiU. Segon, creiem que amb la resta de forces amb les que hem parlat sí que és possible configurar un projecte de canvi sòlid com alternativa al PSC.

Un projecte de nou govern per Terrassa, enfront a la continuïtat que representa el PSC. Per responsabilitat i compromís hem de treballar per assegurar un govern més estable i solvent. Un govern que posi Terrassa al servei del canvi a Catalunya, i a l’Estat. Un projecte de canvi i de il·lusió, per respondre a la inèrcia de tants anys a Terrassa, i construir un projecte de ciutat que dibuixi un futur que ens motivi i ofereixi oportunitats per a tots i totes. Per mirar el futur amb optimisme i tornar a estar orgullosos de la nostra ciutat. Un nou govern per la ciutat que obligui a què la resta de grups hagin de decidir si recolzen aquest projecte de canvi o afavoreixen la continuïtat del govern del PSC, de 40 anys de govern socialista.

Xavi Matilla
Alcaldable per Terrassa en Comú