Paul Rose, inventor de les lents de contacte RoseK, visita Terrassa

La conferència a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa tindrà lloc aquest dilluns

La Torre
29 de maig del 2015
Actualitzat a les 14:35h
El proper dilluns dia 1 de juny, a les 9,30h i l’Auditori Joan Salvadó de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), Paul Rose impartirà una conferència als estudiants d’aquesta facultat un dia després de rebre a Liverpool el prestigiós BCLA Industry Award que atorga la British Contact Lens Association. Rose, inventor de la primera lent de contacte que es va adaptar de manera estable als pacients de queratocon, també adaptarà (a porta tancada) les seves lents a dos pacients reals del Centre Universitari de la Visió (CUV), una operació molt complexa per a la que es necessita una gran experiència.

Què és el queratocon

El queratocon és una afectació de la còrnia que sol aparèixer durant l'adolescència i que va augmentant amb l'edat, primer només a un ull, però generalment afecta als dos. El queratocon provoca que la còrnia augmenti la seva curvatura, agafant una forma cònica, al mateix temps que es torna més prima. A conseqüència d’això, es produeix un augment notable de la miopia i de l'astigmatisme; un astigmatisme irregular que difícilment es pot corregir amb ulleres ni lents de contacte d'hidrogel.

La solució per als pacients de queratocon és adaptar lents de contacte rígides. Les lents, a diferència del que es pensava fa un temps, no aturen la progressió del queratocon sinó que només permeten al pacient mantenir una bona visió, en estadis poc avançats. Durant els estadis en els quals encara és possible la solució mitjançant lents rígides, aquestes normalment no són estables perquè s'aguanta bé a causa de la geometria cònica de l’ull. Per tant, són necessàries lents de disseny especial. Un d'aquests dissenys és la lent RoseK inventada pel Paul Rose.

La lent RoseK és estable en un ull amb queratocon perquè està dissenyada amb una forma que passa per sobre del con de la còrnia sense tocar-lo, i al mateix temps es recolza a la perifèria de la còrnia. Altres dissenys fan servir principis similars, però la lent RoseK, inventada per Paul Rose, va ser la primera en aplicar aquest principi. Les lents per a pacients amb queratocon són molt difícils d'adaptar i cal molta experiència. Després de la seva conferència, Paul Rose adaptar, a porta tancada, les seves lents a dos pacients amb queratocon procedents del Centre Universitari de la Visió.