Propostes de Terrassa, a la final del concurs Design Lab

Són dels estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET)

Nació Digital
30 de maig del 2015
Actualitzat a les 8:26h
Rosó Baltà, Javier Gil i Litia Nacenta, estudiants del grau en disseny industrial i desenvolupament del producte a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la UPC, han estat seleccionats per arribar a la final del concurs internacional Design Lab Electrolux 2015 que organitza l’empresa Electrolux. Aquest concurs, basat en el concepteHealthy Happy Kids (nens feliços i sans) busca nous productes tecnològics que puguin utilitzar nens i nenes i que serveixin per netejar l’aire, purificar la roba o que els ajudin a prendre consciència de valors positius en l’entorn de la cuina.

Les idees dels tres estudiants del Campus de la UPC a Terrassa estan entre les 100 seleccionades del total de 1500 propostes que s’han presentat d’arreu del món. 
Fins al 29 de maig, competeixen per arribar a estar entre els cinc finalistes mitjançant un sistema de votació  popular a internet.

Spark, un robot per ensenyar el valor del menjar
Rosó Baltà ha batejat la seva proposta com a Spark. Es tracta d’un robot de cuina que ensenya als nens a valorar l’esforç humà que hi ha al darrere de qualsevol menjar perquè aprenguin que no s’ha de llençar. A més a més, Spark els motiva a provar productes nous, un dels grans reptes dels pares envers els  nens a l’hora de menjar.
 
La idea de l’Spark està concebuda com a un simpàtic robot que, malgrat la seva forma ovalada, sempre es manté en peu gracies al seu sistema intern. Per posar en marxa l’aparell no hi ha cap botó; el robot s’encén quan el nen l’acaricia, de manera que estableix un lligam emocional.  
 
Spark, mostra als nens d’on prové el que mengen mitjançant projeccions. Per exemple, si estan a punt de menjar una taronja, mostra tarongers i persones collint-ne. Igualment, cada vegada que els nens i nenes mengen un aliment nou, Spark projecta hologràficament un joc relacionat amb l’aliment. En el cas de les taronges, es projecten arbres amb taronges hologràfiques i els nens les han de collir saltant, amb l’ajuda d’un amic. D’aquesta manera, segons la Rosó Baltà, “a banda de motivar-los, també es fomenta el joc en equip, se’ls aparta de la pantalla de televisió i del comandament i s’aposta per un model de joc dinàmic on els nens són els que s’han de moure”.
 
Es pot votar el projecte de la Rosó Baltà fins el dia 29 de maig accedint a l’adreça: 
http://electroluxdesignlab.com/2015/submission/spark-far-more-than-a-robot/
 
Kick Air, la pilota que depura l’aire
El projecte de Javier Gil es diu Kick Air; una pilota composada per 20 hexàgons i 12 pentàgons que purifica l’aire gràcies al joc i al moviment físic de nens i nenes. Els hexàgons estan preparats per netejar l’aire que absorbeixen per ells mateixos i els pentàgons estan dissenyats per actuar com a bateria de la pilota. Aquests es carreguen cada cop que la pilota es colpeja. La quantitat de càrrega que se subministra a la pilota és directament proporcional a la força de l’impacte. Dins de casa, l’usuari ha d’escollir un “place splot” on la pilota pugui ser llençada obrint-se progressivament fins que quedi totalment desplegada i pugui netejar l’aire d’aquest espai.
 
Segons explica Javir Gil: “KickAir és un producte orientat principalment als nens, per jugar i viure en un ambient saludable però, sobretot, per jugar. Els pares se sentiran millor sabent que els seus fills passen una bona estona jugant lluny de les pantalles i de les realitats virtuals, i fent nous amics envoltats d’aire net i purificat. A més, KickAirtambé satisfarà la família al complet, ja que tindrà cura de l’aire que tots respiren dins de casa i també serà un element decoratiu”.

Es pot votar el projecte del Javier Gil fins el dia 29 de maig accedint a l’adreça:
http://electroluxdesignlab.com/2015/submission/kickair-play-while-purifying/
 
Wash Painting, un innovador concepte de bugada
La Litia Nacenta opta a ser una de les cinc finalistes del concurs internacional Design Lab Electrolux 2015  amb el projecte que porta per nom Wash Painting.  Wash Painting és un nou electrodomèstic amb forma d’ou que cobreix tot el procés de la bugada a l’hora que pot tenyir la roba d’un nou color. L’usuari selecciona el programa i Wash Painting indica la quantitat de roba que hi cap. AL mateix temps, mentre es neteja la roba, també es tenyeix.
 
Una pantalla integrada indica el procés total dut a terme i quan la coloració queda permanent, la roba puja cap on hi ha una planxa i es plega a través d’un joc en què el nen interactua utilitzant la pantalla. Segons Litia Nacenta: “aquest producte farà que el nen aprengui a realitzar tasques de la casa i ajudi als pares d’una manera divertida. A més, el producte pretén convertir el procés del rentat de roba en quelcom divertit pels nens”.
 
Es pot votar el projecte del Litia Nacenta fins el dia 29 de maig accedint a l’adreça: 
http://electroluxdesignlab.com/2015/submission/wash-painting/
 
Més informació
http://electroluxdesignlab.com/2015/