Terrassa coneix de prop Ramon Llull i Arnau de Vilanova

Primera sessió del cicle "Esplendor medieval" d'Òmnium Terrassa

La Torre
28 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:12h
Jaume Mensa ha impartit la primera sessió del cicle
Jaume Mensa ha impartit la primera sessió del cicle | Òmnium

Jaume Mensa ha impartit la primera sessió del cicle Foto: Òmnium


El filòsof Jaume Mensa, professor de la UAB, ha obert aquest dimarts el curs “L'esplendor medieval” organitzat per Òmnium Cultural Terrassa, i que va tenir lloc al Centre Cultural de Terrassa.

En poc menys d’una hora ha fet una síntesi didàctica de les aportacions de dos personatges catalans avançats al seu temps, Ramon Llull i Arnau de Vilanova, que tenien en comú la seva relació amb els centres culturals i polítics, la seva capacitat de conèixer món i el fet mateix que tots dos escrivissin en llatí i català. 

Si la sortida de la medievalitat cap a la modernitat consisteix, com afirmen diversos especialistes, en la substitució de la centralitat de Déu en la vida i el pensament, per la centralitat de l’home, Mensa defensa que la cultura catalana —amb les figures de Ramon Llull i Arnau de Vilanova— se situa a l'avantguarda europea.

Justament d'aquí a pocs mesos començarà l'Any Llull, que commemorarà el setè centenari de la mort d’un personatge cabdal en l’origen del diàleg interconfessional, interessat com estava en convertir els musulmans per mitjà del raonament. Mensa va destacar la figura d'Arnau de Vilanova com la d’un metge que gaudia d’una reputació excepcional i que va fer valer el seu prestigi per impulsar reformes del cristianisme que, encara que al seu temps no van quallar, dos-cents anys després van influir poderosament en el protestantisme.

El proper dimarts 2 de juny tindrà lloc la segona sessió del curs, a càrrec del filòleg Eusebi Ayensa, que tractarà de Ramon Muntaner i de la presència dels catalans a Grècia.