Terrassa en Comú aposta per un pacte amb ERC

Als sis regidors de TEC no els agrada un escenari a l'Ajuntament amb el PSC governant amb minoria o amb un pacte amb ells i fan una opció que requereix que CiU i CUP votin a favor de l'alcaldable

Joan Manel Oller
28 de maig del 2015
Actualitzat el 30 de maig a les 7:41h
Xavi Matilla és l'alcaldable per Terrassa en Comú
Xavi Matilla és l'alcaldable per Terrassa en Comú | Cristóbal Castro

Xavi Matilla, en el discurs de l'acte de final de campanya Foto: Lluïsa Tarrida


Terrassa en Comú albira un escenari amb el seu líder Xavi Matilla com alcalde. Manté la aposta ferma pel canvi a l'Ajuntament i fer fora els socialistes i Jordi Ballart. Els sis regidors del grup municipal s'han reunit després de les eleccions i no els hi agrada l'escenari d'un PSC en minoria (9 regidors i un 28,21 per cent dels vots -23.531- els pitjors resultats de la seva història) en una sala de plens atomitzada amb set formacions. Tampoc veuen massa bé ara per ara entrar en l'equip de govern socialista i restar en un segon terme i darrere les directrius d'un líder que no és el seu.

La tercera opció que apareix és la que més agrada. I en aquesta estan implicades quatre formacions i 14 regidors, TEC (6), ERC (4), CiU (3) i CUP (1).  No es tractaria tant d'un pacte com d'un acord de cara al dia de la constitució de l'Ajuntament i de l'elecció de l'alcalde. Entre TEC i ERC hi ha bona sintonia des de fa mesos i es faria un equip de govern entre les dues forces, que sumarien 10 regidors, un més que els que ha assolit el PSC, el que es considera una xifra suficient i avaladora i legitimitzadora del canvi. En aquest context, CiU i CUP haurien de votar Xavi Matilla el 13 de juny. És a dir, donar un primer suport al nou equip de govern. Fonts del grup remarquen que tot està obert i que encara queden quinze dies llargs de negociacions. Terrassa en Comú vol governar i no passar quatre amys a l'oposició i es veu en l'obligació de proposar alternatives i impedir el que consideren que seria "un caos", una nova legislatura amb el PSC al capdavant.

Des de Terrassa en Comú es rebla que quan es parlava de canvi a la campanya electoral no eren paraules de màrketing, sinó una creença, per higiene democràtica, per a regenerar la política local i per tal d'evitar que el PSC mantingués el poder a Terrassa durant 40 anys -els 36 actuals més 6 de la nova legislatura-. Acabar amb l'hegemonia socialista era l'únic missatge repetit per totes les candidatures

Jordi Ballart ja ha avisat que tem un pacte quatripartit que li impedeixi repetir en el càrrec, mentre que Ciutadans i també el PP han afirmat que no donen suport al líder socialista però que consideren que l'alcalde ha de ser el de la formació més votada el 24 de maig. Dins de Terrassa en Comú hi ha un dels socis, EUiA que renega d'un acord on aparegui CiU.