ERC i la CUP prenen cos al Consell Comarcal

Els resultats dels comicis locals deixen debilitat el PSC que veu com ERC i ICV-EUiA li esgarrapen diferències | Patacada important de CiU que perd 5 consellers a l'ens comarcal

La Torre
27 de maig del 2015
Actualitzat el 28 de maig a les 7:30h
En aquestes eleccions municipals no només es decidia qui governaria els consistoris en els propers quatre anys sinó que també, de manera indirecte, se sotmetia a vot la formació dels Consells Comarcals. Al Vallès Occidental, en aquesta anterior legislatura l'òrgan -format per un total de 39 consellers- quedava constituït d'aquesta manera:

- PSC: 13 consellers/es comarcals (28’79% dels vots) 
- CiU: 11 consellers/es comarcals (21’65% dels vots) 
- PP: 6 consellers/es comarcals (12’72% dels vots)
- ICV-EUiA-E: 5 consellers/es comarcals (10’86% dels vots) 
- ERC-AM: 3 consellers/es comarcals (5’61% dels vots) 
- CAV: 1 conseller/a comarcal (4’32% dels vots) 

L'ens comarcal estava sota la presidència de Pepita Pedraza, regidora de l'Ajuntament de Polinyà. Com a curiositat, dir que des que es va formar, malgrat que sempre ha estat en mans socialistes, mai cap regidor o alcalde de Terrassa ha presidit el Consell, cosa que sí que ha fet, per exemple, en dues ocasions Sabadell.

En aquest darrer mandat, dins dels consellers n'hi havia vuit de la nostra demarcació: Montserrat Playa i Eva Salvador (regidores de CiU a Terrassa), Alex Rodríguez (regidor del PP a Terrassa), Manuel Pérez (regidor d'ICV-EUiA a Terrassa) Cesca Berenguer (regidora de Viladecavalls, CiU), Laura Sánchez (regidora del PSC per Vacarisses), Mercè Rodó (regidora del PSC per Ullastrell), Joan Ballbé (regidor d'ERC a Ullastrell).

Amb les eleccions d'aquest passat diumenge, els consellers han quedat repartits de la següent manera

- PSC: 9 consellers/es comarcals (19,85% dels vots) 
- ERC-AM: 7 consellers/es comarcals (14,40% dels vots) 
- CiU: 6 consellers/es comarcals (14,58% dels vots) 
- ICV-EUiA-E-En comú: 6 consellers/es comarcals (13’66% dels vots) 
- CUP-CAV-PA: 5 consellers/es comarcals (11,45% dels vots) 
- C's: 4 consellers/es comarcals (10,67%)
- PP: 2 consellers/es comarcals (6,39% dels vots)

Així doncs, es pot comprovar com C's irromp per primer cop al consell comarcal del Vallès Occidental. PSC, CiU i PP perden 4, 5 i 4 consellers, respectivament, mentre que ERC en suma 4, ICV-EUiA-E en treu un més, i les CUP-CAV en sumen 4. 

Designació dels membres del consell

Un cop feta l’assignació de llocs, la junta electoral convoca els representants dels partits polítics, de les coalicions, de les federacions i de les agrupacions que han obtingut llocs en el consell comarcal perquè designin les persones que han d’ésser proclamades membres entre les que gaudeixen de la condició de regidors dels municipis de la comarca i, a més, les suplents que han d’ocupar les vacants eventuals, en nombre mínim de cinc, o igual al nombre de candidats o candidates, si els llocs que corresponen no arriben a aquesta xifra.

Cap partit, coalició, federació o agrupació no pot designar més d’un terç dels membres que li corresponen en el consell comarcal, entre regidors que són del mateix municipi, llevat dels casos en què això impedeixi d’ocupar tots els llocs que li corresponen.

Un cop efectuada l’elecció, la junta electoral proclama els membres del consell comarcal electes i els suplents, lliura les credencials corresponents i tramet al consell comarcal la certificació acreditativa dels electes i dels suplents. La composició del consell comarcal s’ha de fer pública en els taulers d’anuncis dels municipis de la comarca i en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

En cas de traspàs o d’incapacitat d’un conseller comarcal o de renúncia de la seva condició, la vacant s’ha d’ocupar mitjançant un dels suplents, d’acord amb l’ordre establert entre ells. Si no és possible ocupar alguna vacant perquè els suplents designats ja han passat a ocupar vacants anteriors, s’ha de procedir a una nova elecció de consellers comarcals, d’acord amb el procediment de l’apartat 1.

Constitució del consell

El consell comarcal es constitueix en sessió pública a la capital de la comarca el primer dia hàbil després de transcorreguts quinze dies naturals a comptar de l’endemà de l’acte de proclamació dels membres electes. La sessió constitutiva, reunida per elegir el president entre els membres que la componen, és presidida per una mesa d’edat, integrada pel conseller de més edat i pel de menys edat presents en l’acte, i hi actua com a secretari el de la corporació comarcal.

Per ser elegit president, el candidat ha d’obtenir la majoria absoluta en la primera votació, o la simple en la segona. En cas d’empat, es procedeix a una tercera votació, i si en aquesta es produeix novament empat és elegit el candidat de la llista amb més consellers. Si les llistes tenen el mateix nombre de consellers, és elegit el candidat de la llista amb un nombre més gran de regidors de la comarca.

El president pot ser destituït del càrrec mitjançant moció de censura, d’acord amb el que estableix la legislació de règim local. Pot ésser candidat al càrrec de president qualsevol dels consellers.

Durada del mandat i incompatibilitats

La durada del mandat dels membres del consell comarcal coincideix amb la de les corporacions municipals. Un cop finalitzat el mandat, els membres del consell comarcal continuen en funcions únicament per a l’administració ordinària fins a la presa de possessió de llurs successors. En cap cas no poden adoptar acords per als quals és legalment necessària una majoria qualificada. La pèrdua de la condició de regidor determina també la pèrdua de la condició de membres del Consell Comarcal.