El jutge no reobrirà la causa per la xivatada a la cèl·lula jihadista

La Fiscalia considera que no es va posar en risc l'operació ni la vida de l'agent encobert

per N.D., 22 de maig de 2015 a les 05:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Moment en què el detingut de Sabadell surt de l'edifici. Foto: Albert Segura


El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha decidit no reobrir la causa per la suposada xivatada del Cos Nacional de Policia a la cèl·lula jihadista detingudapels Mossos d'Esquadra. El jutge actua d'acord amb el criteri de la Fiscalia, que li ha demanat que no reobri el cas -com va fer originalment reclamant que arxivés la primera denúncia- a través d'un escrit on no nega la xivatada, però conclou que l'acció de "persones alienes" no va dificultar la investigació ni va posar en perill la vida de l'agent infiltrat, contràriament al que sostenen els Mossos i la Generalitat.


El jutge tenia sobre la taula una ampliació de la informació sobre la xivatada, que incorporava la declaració d'un nou testimoni que corroborava la denúncia original dels Mossos, que van acusar dos agents de la Policia Nacional d'haver advertit la cèl·lula desarticulada a l'operació "Caronte".

Malgrat tot, Pedraz ha decidit no reobrir la investigació seguint el criteri de la fiscal Blanca Rodríguez que, tal com va fer després que els Mossos posessin en coneixement els fets per primera vegada a l'Audiència Nacional, li ha demanat que mantingui arxivades les diligències a través d'un escrit.

En aquest document, Rodríguez no nega en cap moment que es produís la xivatada, però sosté que la investigació dels fets "no ha resultat perjudicada per l'actuació de persones alienes al procediment, no s'ha incrementat el risc d'execució d'accions terroristes, ni s'ha produït cap risc per a la integritat física del funcionari policial (agent encobert) que intervé a la causa, el qual ha fet fins al final les seves funcions d'investigació". 

Segons la fiscal, el testimoni en què els Mossos basen l'ampliació de la denúncia explicava "en termes genèrics el que altres persones li havien comunicat sense precisió de més dades addicionals que hagin de ser valorades i tingudes en compte per procedir a la reobertura de la causa". A més, Rodríguez argumenta que la demostració de tot plegat és que finalment la investigació va finalitzar amb èxit i es va poder "evitar la possible comissió d'atemptats terroristes".

El testimoni que va advertir els presumptes jihadistes de Sabadell diu que se sent «utilitzat»


 

 

Participació