CUP: «Matadepera és un poble que dóna l'esquena al jovent»

La Torre
22 de maig del 2015
Candidats i simpatitzants de la CUP a Matadepera
Candidats i simpatitzants de la CUP a Matadepera | CUP

Candidats i simpatitzants de la CUP a Matadepera Foto: CUP


La Torre va demanar fa uns dies als lectors que participessin en una nova secció d'entrevistes, amb preguntes a tots els candidats de les formacions de la comarca: Vacarisses, Viladecavalls, Matadepera, Ullastrell i Rellinars. Al llarg d'aquesta setmana, s'aniran penjant les diverses entrevistes als alcaldables. Aquestes són les preguntes que es van fer a CUP de Matadepera:

Joan M.
S'ha de connectar la ronda del Vallès de Terrassa amb l'entrada de Matadepera?


Hola Joan. Serem sincers, no hem treballat aquest tema tant concretament. El nostre programa es basa sobretot en actuacions bàsiques per anar convertint la Matadepera elitista en la Matadepera del poble que estimem. Ara bé, sí que creiem que hem de facilitar tant l'entrada com la sortida de persones a Matadepera. Actualment tenim un model basat en el vehicle privat i amb uns busos que són més que escassos (cosa que perjudica al jovent i a les classes populars). Venir de Terrassa en bicicleta és, potser no perillós, però sí que poc agradable, per exemple. I el mateix passa si fas el camí caminant.

Jove preocupat
Matadepera té els joves oblidats. Ara que es presenteu, m'agradaria saber quins són els vostres plans sobre joventut? Què teniu pensat fer? No només parlo de festes... M'agradaria tenir una espècie de Casa Baumann de Terrassa aquí al poble.


Estem molt d'acord amb tu. La proposta que fas és boníssima. L'estudiarem, però si tu t'animes a plantejar-nos-la encara és millor. Com bé dius, Matadepera és un poble que dóna l'esquena al jovent. Dóna l'esquena al jovent perquè no hi ha cap espai d'oci al poble. Cap. També perquè es dificulta molt la seva emancipació (habitatges cars i, a sobre, les immobiliàries no permeten que els joves comparteixin casa). I també perquè hi falten espais de socialització: només podem citar els clubs esportius (que funcionen força bé però la majoria són privats) i el cau.

Per això les nostres propostes van a combatre sobretot aquests punts: falta d'oci, dificultat d'emancipació al poble i espais de socialització. En matèria d'habitatge tenim vàries propostes: des de fer pisos de protecció oficial realment assequibles, estudiar l'augment d'ajudes pel lloguer o fer que l'Ajuntament faci d'intermediari entre llogater i propietari, evitant així el paper excloent que estan fent les immobiliàries.

A nivell d'oci i socialització, creiem que cal potenciar totes les iniciatives que vagin cap a aquest camí, especialment si no tenen ànim de lucre. Però en aquest punt és MOLT important la pròpia participació del jovent. Cal crear eines (vinculants) per la participació del jovent, així com acompanyar i facilitar qualsevol cosa que demanin les entitats juvenils. Unes entitats vives, enxarxades i participatives tombaran molt l'aïllament que pateixen els joves. 

Uri O.
Heu estat molt combatius amb el golf. Si governéssiu quins plans tindríeu?


Que en tinguis aquesta imatge és bona senyal! eh! L'assemblea de la CUP proposem que el camp de golf es tanqui i s'hi deixin d'abocar diners. Un cop fet això, cal crear un procés participatiu on la gent del poble digui les seves propostes en aquest espai. De propostes la gent en té moltes i de molt interessants: des de fer-hi el projecte dels Horts, fins a una zona de pícnic, vinyes, ...(tractar als ciutadans com tontos que no poden opinar és patètic). Quan es tinguin les propostes caldrà fer dos passos ben senzills:
- Estudiar-ne la viabilitat i seleccionar-ne les viables.
- Escollir-ne una (o més d'una si hi ha prou terreny) mitjançant una consulta popular. Dret a decidir, en tot.

I lluitarem per tot això tant si governem (improbable) com si no entrem a l'Ajuntament. Lluitarem per això a les institucions però sobretot al carrer. Perquè la única manera de recuperar els espais col·lectius és col·lectivament, amb tothom, treballant i lluitant d'igual a igual al carrer. Demostrant que l'Ajuntament no pot fer i desfer lliurement quan li ve de gust.

PD. Aquí pots veure el vídeo de l'acció que vam fer al Camp de golf: 

Marta S.
Què vol dir això de "la Matadepera del poble?" És que qui no us vota no són poble?


El lema de la "Matadepera del poble" no es refereix a la gent que és del centre. És una interpel·lació directe al model de poble que s'ha anat desenvolupant les últimes dècades. Matadepera aspira a ser una ciutat dormitori, de matriu difusa; el que margina "La Matadepera del poble", que aspira a ser arreladora, on s'hi faci vida, a partir dels seus valors positius com són la cultura popular o l'activitat forestal. La Matadepera del poble advoca per, mitjançant polítiques educatives a llarg plaç i el servei a les entitats a curt, vincular el poble en aquests dos sentits. I la Matadepera del poble també és recuperar els espais públics, i el valor de la col·lectivitat en el que és públic (el transport, els serveis bàsics i l'equip d'hoquei municipal i una alternativa al Golf, per exemple), així com subvertir la selecció del mercat de qui pot o no viure a Matadepera, per l'abusiu preu de l'habitatge.

Òbviament, un no ha de viure al centre de Matadepera per sumar-se a "La Matadepera del poble" que és un projecte inclusiu i integrador. I òbviament, també, a la CUP hi participa gent que no viu al poble. Però sí que aposta per un altre model de poble.

Montse Jiménez
Preneu una mica el relleu de SI, si entreu a l'Ajuntament seríeu capaços d'arribar a acords o anireu en contra de tot?


És evident que no anirem en contra de tot. Però també és evident que el nostre model de poble està contraposat amb el de CiU i amb el que s'ha anat aplicant des de fa molts anys. La nostra feina, tant a l'Ajuntament com sobretot al carrer, no ha de ser "anar en contra de tot", sinó justament el contrari. Aconseguir crear eines i espais comuns (que vagin molt més enllà de la CUP) i que aconsegueixin ser espais de contrapoder popular. Espais de participació, espais crítics, conscients. Espais que es mouen en positiu per avançar cap a la "la Matadepera del poble" que comentem: la Matadepera que no exclou, la popular, la participativa, la Matadepera viva.

Com es fa això? Es fa sobretot al carrer. I ja s'està fent des de fa molts anys. Fa molts anys que ho fa la gent de l'Agrupament Escolta. Fa molts anys que ho feien els que van lluitar contra la construcció del golf. I actualment ho fan també la gent del Casal Popular Els Pins, els del projecte dels Horts i un llarg etcètera. Cal potenciar aquests espais, enxarxar-los, potenciar la Matadepera popular, activa, participativa i fer-ho sempre en positiu.

I, per últim, i responent-te més la teva pregunta: com és evident, la nostra manera de fer no és la mateixa que la de SI. I a nivell d'Ajuntament ens trobarem en aquelles coses que sempre hem defensat (aviam quina postura defensa l'equip de govern): mesures socials, independència, defensa del patrimoni i del Parc Natural, etc...