Berenguer: «Crearem un centre de recursos municipals per a aturats»

La Torre
21 de maig del 2015

La cap de llista de CiU Cesca Berenguer Foto: A.V.


Cesca Berenguer és l'actual alcaldessa de Viladecavalls. I aspira a mantenir el càrrec. Ella és l'alcaldable de CiU per aquestes eleccions municipals en un equip que ha incorporat a les seves files regidors d'altres partits amb els quals formaven govern.

La Torre va demanar fa uns dies als lectors que participessin en una nova secció d'entrevistes, amb preguntes a tots els candidats de les formacions de la comarca: Vacarisses, Viladecavalls, Matadepera, Ullastrell i Rellinars. Al llarg d'aquesta setmana, s'aniran penjant les diverses entrevistes als alcaldables. Aquestes són les preguntes que es van fer a CiU Viladecavalls:

Josué Alcaraz
Viendo la infinitud de obras y reparos que estais haciendo estas últimas semanas, me pregunto, porque habeis esperado tanto? Continuará todo el año está política si volveis a ganar o esperareis que pasen tres años más para volver a hacerlo?

Benvolgut Josué,
Ara fa dos anys que estem a govern i hem treballat des del primer dia. S’han portat a terme més de 200 actuacions rellevants en tot el municipi. Hi han actuacions que potser no són tan visibles però des del nostre punt de vista són més importants i prioritàries. Es va treballar per augmentar les partides de Serveis socials i els ajuts d’urgències per als veïns amb alguna necessitat. S’han ampliat els ajuts per menjador i material escolar. Es van crear tres plans d’ocupació i la setmana vinent s’obre la convocatòria per uns nous plans on s’han destinat 175.000 euros per contractar gent a l’atur. En temes d’obres també s’ha treballat molt durant aquest dos anys. Seria molt llarg parlar de tot però ara fa dos anys es va asfaltar tota la zona de Can Trias Vell, s’han fet moltes millores en les llars d’infants i escoles del municipi, franges perimetrals per prevenir incendis, s’han posat marquesines, s’ha fet una nova oficina d’atenció al ciutadà, unes noves instal·lacions de Policia, millores en la xarxa de clavegueram, s’ha treballat per portar la fibra òptica al municipi, per aconseguir que les obres del IV Cinturó tornin a iniciar-se, s’ha mantingut els carrers i places que estaven molts deixats tot i que encara s’han de millorar, etc, etc.

Per altra banda, la sensació que les obres es fan perquè venen les eleccions no la podem compartir, perquè en aquesta ocasió les diferents obres que ara mateix es porten a terme correspondrien a la meitat d’un mandat convencional (ara portem dos anys a govern...) Quan vàrem entrar a govern es van sol·licitar les subvencions, un cop van ser atorgades, es van redactar els projectes definitius, es van aprovar per l’òrgan competent, es van exposar al públic i un cop hem tingut les transferències de Diputació s’han fet els processos de licitació legal per adjudicar les obres a les empreses guanyadores dels concursos i posteriorment  s’han iniciat les obres. Per fer-ho tot de forma escrupolosament legal ha passat tot aquests temps. Les obres s’han iniciat tot i sabent que algunes no estarien finalitzades per les eleccions. Però per nosaltres l’Ajuntament no s’ha de paralitzar per l’arribada d’unes eleccions sinó que ha de continuar treballant pels seus veïns.

Jordi Simó
Pels que estem a l'atur, quines mesures prendreu per intentar que sortim del pou? M'agradaria saber les vostres accions per reactivar l'economia al poble més enllà dels cursets de formació.

Benvolgut Jordi,
Abans d’explicar què farem en els propers anys també hem de dir que aquest dos anys hem demostrat que estem al costat de la gent que necessita ocupació. Del 2011 al 2013 no es va fer cap acció concreta ni cap pla d’ocupació. S’ha de demostrar allò que es diu. Nosaltres hem fet 3 plans d’ocupació amb contractació directa de 9 persones a l’Ajuntament de Viladecavalls. A partir d’ara si tenim l’oportunitat de seguir governant crearem un centre de recursos municipals per aturats. No tan sols s’assessorarà sinó que existirà un professional que ajudi als emprenedors a gestionar-se econòmicament. Es subvencionaran quotes d’autònoms per a nous emprenedors. Ja està en marxa un nou pla d’ocupació al qual destinarem 175.000€. Es crearà el local polivalent d’ocupació, una nau on els treballadors tindran el seu espai per començar. Es fomentarà la contractació d’empreses i autònoms del municipi per les actuacions previstes. En les licitacions que la llei ho permeti posarem condicionants per fomentar la contractació d’aturats del municipi.
L’ocupació és una de les nostres prioritats i no podem deixar a la gent que ho necessita sense resposta.


Marta Sánchez / Roger Roca
Quines mesures o projectes teniu en ment per millorar les comunicacions al poble. No només parlo del quart cinturó.. sinó també de la mobilitat en general (en vehicle i amb transport públic).

Benvolguts Marta i Roger,
Seguirem millorant les comunicacions internes del municipi després de comprovar l’èxit de projectes que són una realitat com la millora del camí de l’Institut o l’accés a la carretera B-120 des del carrer Orenetes. Construirem un nou camí des de la part posterior de l’escola Rosella fins al polígon Industrial de la Bòvila (B-120). Potenciarem el reforç d’autobusos de la línia urbana sobretot en les hores d’entrada i sortida de l’institut. Seguirem negociant amb l’Ajuntament de Terrassa per aconseguir que la línia número 5 arribi a Sant Miquel de Guanteres. Ja hem negociat i ara toca vetllar perquè els projectes de millora de les estacions siguin una realitat i no tan sols un projecte. Continuarem instal·lant marquesines de forma progressiva per potenciar l’ús del transport públic.
Tot i la seva dificultat redactarem un projecte per connectar les diferents urbanitzacions mitjançant camins per l’ús de la bicicleta. El tema del IV cinturó no és un tema menor, tot el contrari, continuarem vetllant perquè les obres no s’aturin i aconseguir els beneficis que aportaran al veïns el fet de tenir les rotondes de la C-58.

Joan M.
Millorareu la web? no està actualitzada i hi ha molts tràmits o recerca de documentació que no es localitza fàcilment.

Benvolgut Joan M.
El passat mes de desembre de 2014 Viladecavalls va estrenar nou web corporatiu amb continguts renovats i on apareix la informació actualitzada de cadascun dels serveis municipals que ofereix actualment l’Ajuntament. Aquella informació d’interès més rellevant com ara tràmits i documentació general es troba normalment als banners que apareixen a l’espai dret del web (Contacte amb l’OAC, Informació Fiscal 2015, Preinscripcions escolars, ajuts, Ocupació...) no obstant si la informació que cerques no apareix en aquest espai, la trobaràs a la pestanya Ajuntament Seu-electrònica, classificada per Serveis Municipals, Informació Oficial de l’Ajuntament o bé Seu electrònica.

Si tot i així et resulta difícil localitzar la informació, et convidem a què utilitzes la nova eina que incorpora aquest web com és el cercador avançat, mitjançant la cerca de paraules claus aquest filtra entre tot el contingut del web per oferir uns resultats més concrets. Per altra banda ja hem iniciat un projecte de millora organitzativa i d’administració electrònica que permetrà al ciutadà poder fer la majoria de tràmits i el seu seguiment mitjançant el web. També es posarà en marxa el portal de transparència on s’informarà directament al ciutadà de les dades econòmiques de l’Ajuntament.

Miguel Álvarez
Somos muchos que no llegamos a final de mes y nos cuesta pagar hipoteca o la luz y agua. Qué medidas sociales pensais tomar? habrá ayudas o subvenciones de agun tipo? y sobre los pisos de alquiler social, para cuando?

Cualquier persona que necesite ayuda debe ponerse en contacto con los Servicios Sociales del Ayuntamiento. Des de que llegamos a gobierno hace dos años, una de nuestras prioridades fué aumentar la partida econòmica de los Servicios Sociales. Especialmente las ayudas de urgencia para poder pagar luz, agua y vivienda. No podia ser que el anterior equipo de gobierno se gastase más dinero en cuidar a los animales (perros) que en ayudar a las personas. Actualmente, y las potenciaremos aún más, existen ayudas para el material escolar, ayudas para el comedor. Respecto a los pisos de alquiler social hay que ser realista y no hacer falsas promesas. Nos comprometemos a negociar con los propietarios de los pisos para poder conseguir alquileres a precios asequibles y en caso de no conseguirlo abrir una linia de ayudas para poder pagar los alquileres.

Laia Diaz
Retallades al CAP, a les escoles... Què penseu fer per combatre-ho? Perquè com que el govern català també és convergent sembla que aquí no passi res..

Benvolguda Laia,
Per sobre de sigles i partits nosaltres representem a la gent de Viladecavalls. Estigui qui estigui al Govern de Catalunya sempre defensarem els interessos dels nostres veïns. Això ho hem demostrat. En aquest dos anys hem aconseguit moltes reunions amb la Generalitat i si ha calgut amb algun Ministeri. Fruit d’aquestes reunions i de les nostres negociacions per exemple vàrem aconseguir amb el suport de la gent que el CAP de Can Trias no es tanqués a l’agost. Pensem que quan s’està a govern s’ha d’agafar la responsabilitat i anar a defensar els interessos del ciutadans i no enquistar-se en la queixa permanent. Els veïns reclamen amb raó i el govern de Viladecavalls apart de donar-los suport en les seves reivindicacions ha d’aportar solucions. I s’ha d’anar a buscar-les allà on calgui governi qui governi. Respecte a les escoles l’Ajuntament constantment té contacte amb el Departament d’Ensenyament per aconseguir millorar els recursos del nostres centres. Però també hem de dir que com Ajuntament fem front a totes aquelles despeses necessàries en el centres educatius, despeses per millorar les seves instal·lacions i per ajudar a desenvolupar els seus projectes educatius.