Per què ens oblidem dels noms? Com els podem recordar?

Europa Press
01 de juny del 2015
Actualitzat a les 7:15h
990_1432047252noms
990_1432047252noms

Quan coneixem una persona per primera vegada i la saludem, a vegades ens oblidem del seu nom després d'una estona. Moltes persones pateixen aquest "mal" de memòria, que és més comú del que sembla i pel qual la ciència té una explicació. 

"Per què oblides els seus noms?" és el títol de l'últim vídeo que AsapSCIENCE ha penjat al seu canal de ciència de Youtube. Per respondre a aquesta qüestió, es donen tres raons principals:

1. L'efecte "Baker"

En general, el nostre cervell processa la informació de manera diferent si, per exemple, algú se'ns presenta dient que és forner ("baker") que si de cognom es diu Forner (Baker). En el primer cas, el nostre cervell l'associa a una persona que fa pa, que treballa en un forn de pa, etc. En el segon, no existeixen més correlacions amb les quals retenir aquesta informació, que tendeix a oblidar-se. 

2. Efecte en línia

La segona raó és perquè les persones tenim tendència a no atendre al que ens estan dient, per preparar el nostre argument per poder contestar. 

3. No ens importa mostrar interès

Si no estem gaire interessats en establir una relació amb algú, hi ha més possibilitats que no ens importi quedar-nos amb el seu nom. 

Què podem fer per retenir els noms?

Segons AsapSCIENCE:

- Estar més atents al que ens diuen.
- Repetir el nom diverses vegades, per retenir-lo a la memòria a llarg termini.
- Associar el nom a altres persones o a alguna cosa que ens recordi el nom en concret.
- Utilitzar jocs de paraules o altres recursos lingüístics per aportar més informació, amb la qual el nostre cervell pot associar el nom per poder-lo recordar. 
- Lletrejar el nom.
- Ajudar a altres persones a retenir el teu nom amb alguna broma. 
- Si s'oblida el nom d'una persona, presenteu-lo a una altra persona. El més probable és que torni a repetir el seu nom.