Crida per netejar els espais naturals de Rellinars

El poble s'adhereix aquest dissabte a la campanya "Let's Clean Up Europe!" amb una acció a la zona del Camp de Tir

La Torre
15 de maig del 2015
Entre el 8 i el 10 de maig va tenir lloc a 27 regions europees la iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!” uns dies en què els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions programades de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis de comportament.

Malgrat que el cap de setmana fixat era el passat, aquest dissabte Rellinars durà a terme una acció emmarcada dins d'aquesta campanya. Els rellinassencs estan convidats a participar en la neteja dels accessis a la Font de Carlets i a l'entrada de Can Còdol. El punt de trobada és a les nou del matí a l'aparcament Camp de Tir La Casa Nova i es facilitarà el material necessari als participants. Després de l'activitat hi haurà esmorzar popular.
 
A Catalunya, entitats públiques i privades van oferir més d’un centenar d’entorns naturals. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, de la mà d’associacions del tercer sector ambiental i centres excursionistes, escoles i instituts, associacions o ciutadans.
 
Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals (boscos, rius, platges, rieres…), per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.
 
Més de 100 accions a 35 comarques
 
Catalunya participa amb 114 accions a 35 comarques de 5 demarcacions, prioritàriament a les de Barcelona (62%) i Girona (16%). En total hi participen 91 municipis

L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen, poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.
 
A Catalunya, l’any passat es van promoure 95 accions de neteja durant el Clean up day, que es va celebrar el 10 de maig de 2014. Aleshores es van recollir 22,4 tones de residus i hi van participar més de 3.600 persones. Enguany, amb les 114 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 6.800 voluntaris.