TeC fa bandera de la lluita contra els desnonaments

En el programa electoral de Terrassa en Comú s'aposta per "aplicar la llei amb el rigor que cal per assegurar la funció social dels habitatges buits" i establir mesures per "garantir els subministraments bàsics"

La Torre
13 de maig del 2015
Actualitzat el 14 de maig a les 12:08h

Terrassa en Comú ha explicat aquest dimecres quines són les seves propostes en el terreny dels drets dels ciutadans. La formació municipal considera que "el marc competencial mai hauria de ser una excusa per no actuar" i en aquest sentit consideren que a Terrassa és "és necessari passar pàgina i que el govern local adopti una nova actitud. Que superi l'actual situació d'acomodació, de confort, de manca d'atreviment i de lideratge, per culpa d'un projecte ja esgotat que ens arrossega a tots".

El candidat a l'alcaldia Xavi Matilla ha recordat que "existeixen 'taps' a la ciutat, com els hàbits i rols que, després de 36 anys del mateix partit al govern, poders fàctics i econòmics de la ciutat han adoptat i que impedeixen prendre les mesures que calen en aquests moments. Taps que han generat un incapacitat d'acció manifesta i que han prioritzat criteris individuals a criteris col·lectius". Terrassa en Comú considera que "l'Ajuntament no pot deixar de complir el rol de defensar els interessos i les necessitats de la gent, i per fer-ho necessita autonomia".

TeC és "una candidatura sense hipoteques ni deutes amb ningú. Tenim projecte, capacitat de lideratge, i tenim el compromís i el coratge necessari per aplicar qualsevol mesura necessària per al respecte dels drets i la qualitat de vida dels terrassencs". I per això, les mesures que proposen dins del seu programa electoral són:

- Declarar Terrassa una ciutat lliure de desnonaments. Apel·lant als articles 43, 33 i 24 de la Constitució Espanyola, a l’article 1 de la Llei Catalana pel dret a l’habitatge, a l’art. 26 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i als Drets Humans. En aquests sentit, es crearà un nou protocol d'actuació per evitar desnonaments, garantint la coordinació entre els diferents serveis i actors institucionals i la societat civil.

- Utilitzar tots els instruments disponibles, com per exemple aplicar la llei amb el rigor que cal per assegurar la funció social dels habitatges buits en mans d'entitats financeres i fons d'inversió. Aprofundir en l'ús dels instruments sancionadors previstos per la llei d'habitatge.

- Establir mesures per garantir els subministraments mínims d'aigua, llum i gas, per evitar que cap persona per qüestions econòmiques no disposi de l'energia o l'aigua que requereix una vida digna. Cal un nou protocol i mesures de mediació per evitar talls de subministrament i una dedicació pressupostària suficient per fer front a les factures d'aquests subministraments de famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. A banda, es preveu la creació d'un punt d'informació sobre el dret d'accés a subministraments bàsics, que actuï com a finestreta única per informar, assessorar i donar suport a la tramitació de tarifes socials, ajornaments i fraccionaments de deutes a les persones que tinguin dificultats per fer front al pagament o estiguin en risc de tall de subministrament.

- Treballar per fer possible una gestió pública dels béns comuns com l'aigua. És necessària la recuperació de la gestió de l'aigua com a garantia inequívoca del manteniment d'aquest dret humà a la ciutat i per desenvolupar polítiques de preservació del bé. És el moment oportú per municipalitzar el servei d'abastament de l'aigua a partir de gener de 2017 i avançar cap a una gestió integral el cicle de l'aigua.