Mor Pere Baltà, fundador i expresident de Prodis Terrassa

L'egarenc ha mort aquesta matinada a l'edat de 68 anys a causa d'una malaltia

La Torre
30 d'abril del 2015
Actualitzat el 05 de maig a les 17:00h
Pere Baltà va ser el president de Prodis durant 18 anys
Pere Baltà va ser el president de Prodis durant 18 anys | Foto: Prodis

Pere Baltà va ser el president de Prodis durant 18 anys Foto: Prodis


Pere Baltà, expresident de Prodis, ha mort aquesta nit als 68 anys a causa d'una malaltia. Ha estat Prodis qui a través d'un comunicat penjat a les xarxes socials ha lamentat la pèrdua d'un home que va dedicar gran part de la seva vida a les persones amb discapacitat. Actualment, era president d'Honor de l'entitat, després d'haver-ne estat un dels seus fundadors el 1995 i haver-la presidit durant 18 anys.  

Casat amb Rosa Comas, tenen tres fills. L’any 2003 va rebre el premi Terrassenc de l’Any que atorga El Social. La cerimònia fúnebre tindrà lloc el dissabte 2 a les 10 del matí a la Catedral del Sant Esperit de Terrassa.

Biografia

Pere Baltà va néixer a Terrassa l'any 1946. Un dels creadors i el president de Prodis- Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca-, dedicada a l'atenció de les persones amb discapacitat intel.lectual malaltia mental i Paràlisi Cerebral, i que va ser la resultant, a l'any 1995, de l'evolució i la transformació de l'Associació Terrassenca Pro-Disminuïts –ATPD-, que al seu torn havia estat creada l'any 1960. Pere Baltà ha dedicat més de 30 anys de manera altruista al servei de les persones amb discapacitat.

La seva filla Sònia, de 44 anys, va néixer amb paràlisi cerebral. Això el va empènyer a dedicar tota una vida envers la Paràlisi Cerebral. La seva feina va iniciar-se a l'Hospital de Sant Llàtzer, on en el seu moment hi havia un centre de rehabilitació per a nens amb POLIOMIELITIS. Més tard, aquest servei, va anar-se reconvertint en un lloc destinat a nens amb paràlisi cerebral. És quan Baltà s'integra a aquestes dedicacions, a Sant Llàtzer, on disposaven d'unes aules per als més petits que eren del Ministeri d'Educació i Ciència. El propi Pere Baltà va passar a presidir l'associació de pares del nens i nenes que acudien a aquell centre per a menors afectats de paràlisi.

Es crea, amb posterioritat, el col.legi El Pi, a Mossèn Homs, i es van traslladar a aquest nou centre, dedicat exclusivament per a nens i nenes amb Paràlisi Cerebral. Quan la Sònia, la seva filla va haver de marxar d'El Pi, aleshores van passar a treballar per la ja citada –ATPD-Associació Terrassenca Pro-Disminuïts, amb un dels seus grans impulsors, el també il.lustre terrassenc i creu de Sant Jordi Josep Maria Casas, gran mestre de Baltà. L'entitat va posar en marxa una secció per a persones amb  paràlisi cerebral, al carrer de Lleida.

Amb el decurs del temps i al fer el pas de l’Associació  ATPD a la Fundació Prodis Pere Baltà va substituir a Josep Maria Casas com a President de la Fundació. Ha estat President durant 18 anys en el decurs d’aquest anys la seu de Prodis ha passat d’estar en una nau vella al C/ Portal Nou a les noves instal·lacions de la Plaça del Tint on s’hi troben les oficines, un dels tallers Ocupacionals, i el Centre Especial de Treball. 

Pere Baltà sempre va impulsar també com el seu antecessor ser pioners en el servei d’habitatge per les persones amb discapacitat de Terrassa i la comarca marcant així la diferència d’altres entitats similars de la Ciutat. El setembre del 2013 Baltà va deixar la presidència de la Fundació passant a ser el President d’Honor.

Mostra de condol de Prodis:

Lamentem informar-vos que aquesta nit, ens ha deixat el nostre President d’Honor el Pere Baltà. No hi ha paraules suficients per descriure la generositat i entrega del Pere vers als que el rodejaven. Impossible resumir en aquestes poques línies, tota una vida dedicada als demés, als seus fills, a la seva esposa la Rosa, i a la seva altre família que som nosaltres, Prodis.

El Pere va ser durant 18 anys el nostre President. Treballador incansable, intel·ligent, proper i amb un sentit de l’ humor fantàstic, que acompanyava amb un somriure permanent. 

Acostumava a dir que no tenia mèrit tota aquesta feina que feia, perquè ho feia per iterés, ja que hi tenia a la seva filla, la Sònia. Però tots els que vam tenir la sort de conèixer al Pere sabem que la seva entrega, anava molt més enllà d’un interès personal. Va lluitar incansablement perquè totes les persones que atenem, tinguessin una millor qualitat de vida. Va treballar de forma constant per intentar fer d’aquest, un món una mica millor. I sens dubte ho va aconseguir. Aquest món era un món millor amb el Pere.

El Pere estimava a totes i cadascuna de les persones que formem part de Prodis. Era impossible que sortís de la Fundació sense fer un gest afectuós o una broma a les persones que es trobava al seu pas, ja fossin professionals o companys de la Sònia. 

I amb tot això ens quedem. La nostra herència és un mandat molt clar: hem de donar el millor de nosaltres mateixos per defensar els drets de les persones per a les que ell va treballar i mantenir viu aquest llegat. Hem de treballar sense descans, sí, però hem d’intentar fer-ho com ho feia el Pere, amb un somriure.

Gràcies Pere per la teva generositat. Gràcies per la teva feina, per la teva constància, per la teva empenta. Gràcies per haver-nos deixat compartir amb tu aquest projecte. Gràcies Pere, per tot.

Descansa en pau, Pere.