Terrassa viatja enrere en el temps

La Fira Modernista 2105 retrà homenatge a la figura de Josep Oller i Roca, l'empresari terrassenc que va fundar el Moulin Rouge de Paris i altres empreses del món de l'espectacle de finals del segle XIX i principis del XX

Joan Manel Oller
08 de maig del 2015
Presentació de la Fira Modernista 2015, a la Masia Freixa
Presentació de la Fira Modernista 2015, a la Masia Freixa | J.M.O.

La ciutat torna a fer un viatge en el temps, amb la Fira Modernista 2015, que se celebrarà els dies 9 i 10 de maig. Els carrers principals retrocediran una altra vegada fins a finals del segle XIX i principis dels XX. Van ser moments d'esplendor, d'efervescència cultural i industrial. I el llegat que en va quedar va ser espectacular: el modernisme, que es va estendre a fàbriques, habitatges, botigues, masies, jardins, entitats... Arreu del paisatge. La Fira Modernista 2015 recupera durant tres dies aquells moments, i els ofereix als egarencs i egarenques i a tota la ciutadania de Catalunya. Com ha reblat l'alcalde Jordi Ballart, aquella època "va forjar el caràcter de Terrassa".

La Fira Modernista va rebre en l'edició de 2014 fins a 100.000 visitants, una xifra que enguany s'hauria de repetir o superar, i que és un 200 per cent superior a la d'un cap de setmana normal. L'alcalde ha parlar d'oferta de qualitat consolidada i de prestigi, coneguda a tot el Principat i també a ciutats europees modernistes que, a parer seu, envegen la participació popular que té Terrassa, i la presència al carrer de milers de persones amb vestits d'època. Ballart no ha dubtat ha afirmar que és la trobada modernista més singular del país.

Per fer-la possible, hi ha un pressupost de 115.000 euros -que aporta l'Ajuntament-, 150 entitats que col·laboren i gairebé 500 activitats lúdiques. El 2014 es van fer transaccions econòmiques per valor de 4, 2 milions d'euros. I l'impacte econòmic va ser d'1,9. La Fira Modernista, la veritable Festa Major de Terrassa, és un producte cultural únic que contribueix, a més a minimitzar els efectes de la crisi econòmica. I que projecta a tot el món la imatge de la ciutat vallesana.

L'edició d'enguany es dedica al terrassenc Josep Oller, el promotor i creador del mític Moulin Rouge de París.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Amadeu Aguado; i del president del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Lluís Ristol -que ha recordat la participació de 92 establiments de restauració-, han presentat el programa de la Fira Modernista. A l'acte, a l’era de la Masia Freixa, icona del patrimoni local, hi han assistit també la regidora de Turisme, Teresa Casals, i la resta de membres de la comissió organitzadora de la Fira: la gerent de Comerç Terrassa Centre, Maria Costa; la presidenta de Ca N’Aurell Comerç, Joana Carré; i la presidenta de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Núria Escudé.