La Festa Santa Creu i l'Arbre de Maig celebra els seus trenta anys

L'Esbart de Terrassa prepara aquest diumenge diversos actes a Ca n'Aurell

La Torre
02 de maig del 2015
Actualitzat a les 18:38h
L'Esbart de Terrassa organitza aquest cap de setmana la Festa de la Santa Creu i l'Arbre Maig. En el seu 30è aniversari, l'entitat ha preparat per aquest diumenge al barri de Ca N'Aurell una gran festassa. Allà es farà l'homenatge al padrins que enguany seran: Maria Assumpta Romañach Munill i Lluís Puig Gordí, tots dos exdansaires de l'esbart i en el cas del padrí, ex director del esbart i qui va recuperar la festa de la Santa Creu l'any 1985. La Festa de la Santa Creu és una festa, que es celebra anualment cada primer diumenge de maig sempre organitzada per l'Esbart de Terrassa.

Origen de la festa

Diuen el mes vells que fa segles els pagesos celebraven la collita amb una ofrena a Déu. Aquest podria ser l’origen d’aquesta festa, diuen també que un fill de Marganell, una petita població a la falda de Montserrat va venir a viure a Terrassa, molt a prop de la parròquia de la Sagrada Família, i va portat aquesta antiga tradició: la Festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig.    

Així, al 1952 va començar a celebrar-se aquesta festa «amb la col·laboració especial des del principi de l’agrupació cultural de la sagrada família i sobretot de l’esbart». Aquesta festa fou instaurada per Joan Calsina en un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a Ca N’Aurell. Durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d’aquell any.

Els experts asseguren que la festa a partir de 1953, fou organitzada pel rector i el senyor Joan Calcina i ha partir de 1955 per l’agrupació de pagesos de la Sagrada Família, amb el típic ball de la coca interpretat per l’esbart i així va anar-se repetint any rere any fins que va desaparèixer al any 1973. Entre 1973 i 1976 la festa va deixar de celebrar-se «el rector d’aquell any va prohibir totes les activitats de la parròquia, no només les danses, sinó també el teatre, la sarsuela, l’hoquei.. ».  

A l'any 1985, aprofitant el moment d’efervescència de la cultura popular es va recuperar la festa de la Santa Creu i l’Arbre de maig. Des de llavors s’ha continuat celebrant cada primer diumenge de maig, en l’actualitat han canviat pocs detalls del programa original.