Terrassa, epicentre d'una organització dedicada al tràfic internacional d'haixix

La marihuana arribava a Catalunya per carretera procedent del Marroc, i posteriorment es distribuïa des de la nostra ciutat a la resta de Catalunya i cap a Itàlia | S'han detingut 24 persones, entre elles el líder, dels quals 16 van ingressar a presó de forma provisional

La Torre
14 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:39h
Material confiscat pels Mossos durant l'operació
Material confiscat pels Mossos durant l'operació | Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea Central de Crim Organitzat, conjuntament amb agents del Grup I i IV de la secció d’estupefaents de la UDYCO del Cuerpo Nacional de Policía i membres de la Dirección Adjunta de Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria van detenir, el 24 de març passat, 21 persones presumptament integrants d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional d’haixix, i contraban de tabac.
 
L’inici de les investigacions es remunten a principis de l’any 2014. Els mossos havien tingut coneixement que, a Terrassa, hi havia assentada una organització criminal dedicada principalment al tràfic internacional d’haixix, tot i que també es dedicaven al tràfic de cocaïna, contraban de tabac i blanqueig de capitals. Aquesta organització operava feia mes de 11 anys i havia professionalitzat molt la seva il·lícita operativa.
 
Paral·lelament, tant el Cuerpo Nacional de Policía com Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria estaven investigant i seguint la mateixa organització criminal, motiu pel qual es va crear un equip conjunt de treball per compartir informacions i maximitzar els resultats.
 
Estructura de l’organització 

Aquesta organització estava formada per un elevat número de persones, i girava entorn al líder, un home de 37 anys, nacionalitat marroquí i veí de Rubí.
 
Aquest, conegut com el Rais (el jefe), ordenava els seus súbdits per actuar  formant bateries independents de tres o quatre membres que es dedicaven a transportar la droga que ell mateix gestionava, des del punt de recollida (sud d’Espanya) fins al punt d’entrega (Catalunya i Itàlia).
 
Disposaven d’una gran infraestructura de vehicles i de llocs segurs per emmagatzemar l’haixix fins el moment de l’entrega. Tot i que aquestes bateries gaudien d’autonomia entre si, sempre estaven supeditades jeràrquicament al líder. En algunes ocasions col·laboraven entre elles per a transaccions més importants o per donar-se mutu recolzament.
 
Per poder blanquejar els beneficis, l’organització comptava amb una xarxa empresarial formada majoritàriament per empreses d’alimentació i d’oci.
 
Des que es va iniciar la investigació, agents dels tres cossos policials han dut a terme diferents aprehensions d’haixix a les localitats d’Algeciras, Terrassa, Subirats, Capmany, i  Sant Joan Despí. També s’han produït altres dos incautacions a Arles (França) i Milà (Itàlia) d’haixix que transportaven els investigats.
 
El total de haixix intervingut i imputat a la organització criminal banda supera els 2.000 kg. Aquest haixix posat en circulació a Itàlia podia ascendir a més de 4.600.000 euros venut per quilograms i 22.000.000 euros en grams.
 
En aquesta operació es van intervenir també 9.537 paquets de tabac. A més, en d’altres operacions prèvies derivades de la investigació es van intervenir 8.320 paquets i s’estima que en l’últim any s’hauria distribuït més de 150.000 paquets a Balears i Catalunya. 
 
Explotació de la investigació 

Amb tota la informació recopilada, l’equip conjunt de treball, dirigits pel jutjat d’instrucció número 2  de Terrassa, va dur a terme un important operatiu policial el 24/03/2015 a les localitats de Rubí, Terrassa, Sabadell, Castelldefels, Sant Joan Despí, Cornellà, amb la finalitat de desmantellar l’organització criminal i detenir-ne els seus membres. Es van practicar un total de 29 entrades i perquisicions en domicilis i locals.
 
Quan s’estava a punt d’explotar el dispositiu final, es va tenir coneixement que s’estava preparant un segrest entre membres de la organització investigada, dut a terme per sicaris expressament contractats i motivat segurament per deutes o desavinences derivades dels seus il·lícits negocis. El dispositiu es va haver d’adaptar i avançar determinades detencions per a evitar aquest segrest.
 
El resultat va ser la detenció de 19 persones, entre elles el líder i els principals membres, dels quals 11 van ingressar a presó de forma provisional. Cal afegir que en el transcurs de la investigació i de manera prèvia al dispositiu final ja s’havien detingut 5 integrants més de l’organització que també havien ingressat a  presó.
 
També s’han emès 10 ordres de recerca i detenció policials d’altres integrants, fet pel que no es descarten més detencions. Els investigadors donen l’organització per desmantellada, desactivada la seva activitat i desmuntada la seva estructura.