Terrassa acull el III Mercat de Tecnologia del Vallès

L'Escola d’Enginyeria de Terrassa rebrà més de 700 estudiants de 24 centres d'educació secundària

La Torre
14 d'abril del 2015
El proper dia 15 d’abril, a les 9 hores, s’inaugurarà oficialment a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el calendari de mercats de tecnologia a Catalunya, que arribarà el dia 29 d'abril a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), el 6 de maig a la Universitat de Vic (UVIC), el 7 de maig a Granollers i el dia 15 a la Universitat de Lleida (UdL), on es clausurarà la temporada d’aquest curs 2014-2015. 

Les quatre universitats que hi participen volen mostrar el seu suport vers aquesta iniciativa que incentiva l’alumnat més jove de Catalunya a interessar-se per la ciència i la tecnologia, i fomenta el seu esperit emprenedor. Per això, representants d’aquestes institucions assistiran dimecres, dia 15, al III Mercat de la Tecnologia del Vallès, on, un cop s’hagi inaugurat l’acte, explicaran als mitjans de comunicació el sentit i l’objectiu d’aquesta iniciativa. Hi participaran: Joan Gumbert, sotsdirector general d’Innovació, Formació i Orientació de la Generalitat de Catalunya; Maribel Rosselló, vicerectora de Política Docent de la UPC; Neus Vila, vicerectora d’Estudiantat, Postgrau i Formació Contínua de la Universitat de Lleida (UdL); Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat de la Universitat de Vic (UVIC-UCC); Andreu Moreno, director de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), i Pietat Sanjuán, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Granollers. 

L’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) organitza un any més el Mercat de Tecnologia del Vallès, juntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa i el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (Enginyers BCN). 

Més de 700 estudiants de 24 centres d’educació secundària ompliran les aules i els laboratoris de l’EET durant la jornada del dia 15 de abril. Estructures, robots, globus aerostàtics, muntatges elèctrics, sistemes magnètics, jocs, detectors electrònics, maquetes, circuits, aerogeneradors, trens que leviten, drones i vehicles impulsats amb energies alternatives són alguns dels enginys creats per estudiants d’ESO i batxillerat que es presentaran durant el III Mercat de Tecnologia del Vallès. 

Suport institucional

El III Mercat de Tecnologia del Vallès s’iniciarà a les 9 hores, a la sala d’actes de l’EET (c. Colom, 1, Terrassa), amb la presentació per part de l’alumnat d’ESO i batxillerat dels seus treballs de recerca, que restaran exposats durant tot el matí al vestíbul de l’Escola. En l’acte d’inauguració hi seran presents l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el sotsdirector general d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Joan Gumbert; la vicerectora de Política Docent de la UPC, Maribel Rosselló, i el director de l’EET, Xavier Cañavate.

Els representants institucionals de la UPC, la UdL, la UVIC, l’EUSS i l’Ajuntament de Granollers  visitaran el Mercat al llarg del matí. L’activitat s’emmarca dins la Xarxa de Mercats de Tecnologia que se celebra anualment a diferents indrets de Catalunya. És en aquest espai on l’estudiantat de secundària té l’oportunitat de presentar, mostrar i explicar al públic visitant els projectes imaginats i realitzats per ells mateixos. Així, doncs, esdevé un punt de trobada d’alumnat, professorat i societat en general, que serveix d’aparador de la creativitat tecnològica que es desplega cada dia a les aules d’arreu de Catalunya.

En l’edició d’aquest any a Terrassa s’han batut els rècords de participació ja que es presentaran 90 projectes tecnològics realitzats per l’alumnat de 15 centres d’ensenyament secundari de Terrassa, Sabadell, Barberà del Vallès, Premià de Mar, Matadepera, Viladecavalls, Canovelles, Cardedeu, Dosrius i Rubí, entre d’altres localitats.

A més, l’Escola d’Enginyeria de Terrassa ha organitzat una sèrie d’activitats paral·leles que tindran lloc durant tot el matí, com ara l’espectacle que oferirà a les 12 hores el divulgador científic Dani Jiménez, del programa DinàmiKs de TV3. També hi haurà tallers per acostar l’alumnat a la tecnologia de la impressió 3D, la química dels colors, el fenomen de la descàrrega elèctrica, els tèxtils del futur, les energies renovables o com es treballa en un plató de televisió. Una aula de robòtica, una sessió d’invents i un taller de castellers són altres de les activitats de la jornada.