Terrassa encén els fanals de dia per un estudi d'estalvi

Aquest inventari i auditoria dels quadres elèctrics és una de les accions necessàries dins la fase prèvia del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI)

La Torre
13 d'abril del 2015
Actualitzat a les 22:36h
L’Ajuntament de Terrassa està duent a terme aquest mes d’abril l’inventari i auditoria energètica dels més de 400 quadres de comandament que controlen l’enllumenat públic de la ciutat. Les proves, que formen part del projecte Terrasa Energia Intel·ligent, comporten haver d’encendre alguns fanals en horari diürn. 

Els estudis que s’estan duent a terme inclouen accions com activar, desactivar o programar els temporitzadors. Si aquestes tasques es realitzessin durant la nit, el servei normal d’enllumenat es veuria afectat i, per aquest motiu, les proves s’estan fent durant el dia. 

Així, durant les properes setmanes la ciutadania es pot trobar en algun cas amb fanals encesos fora del seu horari d’activitat habitual. Les proves s’han programat de manera que es desenvolupin amb la major brevetat possible garantint que es puguin fer les medicions necessàries i tindran un impacte mínim en la despesa energètica. 

Aquest inventari i auditoria dels quadres elèctrics és una de les accions necessàries dins la fase prèvia del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), amb el qual l’Ajuntament de Terrassa té previst impulsar diferents mesures que comportaran un important estalvi energètic i reducció de l’impacte ambiental a la ciutat. 

Mapa dels nivell lumínics

Dins d’aquest projecte s’està treballant per a aplicar tecnologies avançades de gestió que permetin una millor eficiència i estalvi energètic en quatre àmbits: enllumenat públic, transport urbà, edificis municipals i producció d’energies renovables. El projecte compta amb el suport de la Unió Europea, que l’ha subvencionat amb 625.000 euros a través de la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea. 

Fins ara s’han fet altres estudis com l’inventari de tots els punts de llum de la ciutat (aproximadament 30.000), que inclou el geoposicionament d’aquests punts i un conjunt complet de dades com el tipus de suport, de lluminària i de llum, marques i models, mesures, potències o estat, entre d’altres. En paral·lel, s’ha confeccionat un mapa exhaustiu dels nivells lumínics de tots els carrers de la ciutat. En aquest cas, les mesures s’han fet mitjançant un vehicle adaptat que incorpora sensors que detecten els nivells lumínics. Cap d’aquestes accions ha afectat el servei normal d’enllumenat. 

El projecte TEI és una de les vessants de l’estratègia TerrasSmartCity, que vol posicionar Terrassa en el mapa de les ciutats intel·ligents d’Europa.