Terroristes jihadistes preparaven atemptats a Catalunya des de Terrassa

Els Mossos d'Esquadra escorcollen aquest dimecres set habitatges de la ciutat egarenca i desmantellen una cèl·lula lligada a Estat Islàmic | En total hi ha hagut onze detinguts, sis dels quals són egarencs

Lluïsa Tarrida
08 d'abril del 2015
Actualitzat el 09 d'abril a les 16:12h
Operació contra el jihadisme a Terrassa
Operació contra el jihadisme a Terrassa | Foto: Cristóbal Castro

Operació contra el jihadisme a Terrassa. Foto: Cristóbal Castro


El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, el director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, han ofert aquest migdia una roda de premsa sobre l’operació que s'ha dut a terme contra el terrorisme jihadista a Catalunya.
 
L'operació, sota secret de sumari, ha acabat amb la "desarticulació completa" d'una cèl·lula jihadista. S'ha iniciat a les quatre de la matinada i en total s'han realitzat 16 entrades, 11 a pisos en diferents municipis i 5 a locals. En el conjunt de l'operatiu han pres part 360 agents dels Mossos d'Esquadra, de diferents unitats, dirigits per la comissaria general d'informació. 

A Terrassa s'han produït fins a set escorcolls en domicilis ubicats al carrer Aymerich i Gilabertó, a Ca n'Anglada, a l'avinguda de Barcelona i al passeig 22 de juliol. En el nostre municipi és on s'han realitzat més entrades i detencions, tot i que la principal detenció s'ha realitzat a Sabadell, on s'ha arrestat el presumpte cap de la cèl·lula. A la resta de municipis afectats hi ha hagut 4 escorcolls a Sabadell, 2 a Barcelona, 2 a Valls i un a Sant Quirze. No s'ha concretat què s'han trobat en els diversos registres.

En total hi ha hagut onze detinguts -"totes les previstes en l'operatiu"-, deu de les quals són homes -un menor de 17 anys- i una dona, d'edats compreses entre 17 i 45 anys. Cinc dels detinguts són de nacionalitat espanyola -nascuts a l'estat espanyol-, quatre dels quals conversos; cinc més de nacionalitat marroquina; i un paraguaià convers. D'aquests onze detinguts, almenys dos són veïns de Terrassa, un del carrer d'Aymerich i Gilabertó i un del carrer de Sant Crispí. Mossos d'Esquadra han afegit posteriorment, que a la nostra ciutat s'ha procedit a detenir fins a sis persones. Les restants han estat 1 a Sabadell, 1 a Valls, 1 a Sant Quirze i dues a Barcelona.

La previsió del trasllat a l'Audiència Nacional és aquest mateix divendres. Afirmen que "no hi ha cap vinculació especial a les xarxes socials ni tampoc a una mesquita concreta". 

Les persones arrestades estan relacionades amb la detenció que el 15 de desembre es va fer de 3 joves que es desplaçaven a la frontera de Turquia a Síria, i que actualment es troben en presó preventiva, i una quarta persona que es troba en ordre de recerca i captura internacional. Espadaler ha volgut remarcar que l'operació "no neix de les accions policials de les darreres setmanes sinó de fa més d'un any, des fa 13 mesos s'està treballant en aquesta operació" i ha afegit que "aquesta operació ha estat un punt d'inflexió respecte a la resta d'operacions en torn del fenomen jihadista, ja que era una cèl·lula obertament vinculada a DASH -Estat Islàmic- en una adhesió ideològica clara i manifesta, i en ser una cèl·lula completa i estructurada". 

El conseller ha destacat tres funcions que caracteritzaven aquesta cèl·lula.

1) captació de joves, adoctrinament i radicalització
2) enviar una part dels joves a Síria i Iraq
3) s'havia constituït com a cèl·lula operativa amb voluntat d'atemptar a Catalunya

"L'esforç policial ha de continuar. Seguim estan en el mateix nivell d'alerta decretat per l'atemptat a París, no abaixem la guàrdia" i  ha volgut deixar clar que "l'operació d'avui certifica que tenim presència del fenomen jihadista a Catalunya, hem de conviure i combatre, però també tenim un cos policial atents i eficients en la persecució d'aquest nou fenomen que té un cert arrelament a casa nostra".

A vuit de les persones detingudes (en aquest cas,  tots són homes) se’ls acusa de:
 
- pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes
- captació i adoctrinament d’altres persones per ésser enviades a lluitar a zones de conflicte o per incorporar-se a la cèl·lula desarticulada
A algunes d’aquestes persones, a més, se’ls acusa de preparació per cometre estralls amb finalitat terrorista.

Així mateix, a altres detinguts se’ls acusa de:
 
- incitació al delicte de terrorisme
- col·laboració amb organització criminal amb finalitats terroristes
- encobriment dels delictes esmentats anteriorment
 
D’altra banda, una altra persona vinculada amb la mateixa cèl·lula  ja es trobaria actualment lluitant a Iraq, incorporada a les files de l’Estat islàmic/DAESH.