El 22 d'abril de 1984 Terrassa va aixecar una Torre Eiffel

A la ciutat s'han construït monuments de durada efímera per commemorar esdeveniments i visites reials, com la Torre del Palau de pa o arcs de triomf

J.Verdaguer/J.M.Oller
22 d'abril del 2015
Actualitzat el 29 d'abril a les 10:53h
Els environaments efímers són monuments que s’erigeixen de manera provisional en determinades celebracions i que després, són desmuntats. Normalment, no tenen altra utilitat que la pura representativitat. Són eixos arquitectònics, visuals, al voltant dels quals s’efectuen diversos actes religiosos, polítics o commemoratius o, senzillament, festius. Els materials són fusta, cartró, guix, tela o vegetals i la seva forma generalment imita formes reals. A Terrassa, n'hi ha hagut uns quants al llarg de la història.


La Torre Eiffel Foto: M.Rosa Raspall

Torre Eiffel
El dia 22 d’abril 1984 s’inaugurava la nova plaça de Catalunya, de prop de 9.000 metres quadrats. La plaça, la formen l'enjardinament, un brollador, un amfiteatre i l'escultura mòbil el Drac Màgic d'Àngel Màdico . A l’amfiteatre es celebren cada any sessions de jazz dins el Festival de Jazz de Terrassa. El mateix any 1984 es configurava la nova Associació de Veïns de l’Escola Industrial–Plaça de Catalunya, que va instaurar la Diada de Catalunya com el dia de la festa major del barri. En la Festa Major del 1988 es va environar la plaça amb la construcció d’una espectacular reproducció de la Torre Eiffel que va presidir els actes festius. Reproducció de la Torre Eiffel de tres pisos i de gairebé 20 metres d’alçada i, de 10 metres d’amplada a la base. La va construir el fuster Antonio González, qui va necessitar una grua pel seu muntatge.


La Torre del Palau de Pa Foto: AMAT

La Torre del Palau de pa
El Gremi de Flequers organitzava, l'última setmana d’octubre del 1990, la «III Setmana del Pa», per promocionar-ne les seves varietats. El dissabte dia 27 els flequers van aixecar una monumental Torre del Palau de pa al centre de la plaça Vella. Es va descobrir il·luminada coincidint amb l’obertura de l'estand que el gremi havia instal·lat a la mateixa ubicació, que distribuïa gratuïtament pa de totes les varietats. La torre d’una alçada de 5 metres i un diàmetre d ' 1 5 m estava recoberta amb 300 quilos de pa sec.


Arc en honor al rei Ferran VII Foto: AMAT

El Portal del Rei i arc del Triomf de Sant Francesc
El rei Ferran VII visità Terrassa el 9 d’abril de 1828. Per poder-lo rebre al capdamunt del carrer de Topete , s'hi va aixecar un portal de nova planta d'estil neoclàssic. Aquesta portalada adoptaria el nom de portal del Rei i el novell Topete el nom de carrer d’en Ferran. Continuant per la ruta que seguiria el rei, al principi del passeig, on comença l’actual carrer de la Font Vella i que en aquell temps portava el nom de Sant Francesc, es va aixecar un altre portal de les mateixes característiques que el primer, però amb només un arc triomfal.

El portal del Rei no va ser un environament efímer, ja que no es va enderrocar fins al 1861. Mentrestant va servir de portal de la vila. L’arc del triomf de la Font Vella es va desmuntar tot seguit.

Isabel II
Una altra visita reial va ser la de la reina Isabel II l ' 1 d’octubre de 1860. Va arribar a l'estació del Nord en un tren reial, procedent de Montserrat . Per donar-li la benvinguda, l’ajuntament va fer aixecar, davant de l’estació, un arc del triomf fet amb mata i boix, amb una dedicatòria.


Imatge de 1860 de Terrassa Foto: Charles Clifford/Biblioteca Nacional

Monument als Caiguts per la independència espanyola
Per fer un homenatge als màrtirs de la independència, el dia 2 de maig de 1940 es va celebrar un acte de reivindicació . Era un homenatge als morts de la Guerra de la Independènciaespanyola i de la Guerra Civil. Organitzat per l’ Organizacion Juvenil, es va fer a la plaça de Clavé en la seva confluència amb la rambla d’Ègara. Allà s’aixecà un altar al peu d’un obelisc, on es va celebrar una missa i un seguit de parlaments, davant la presència de les autoritats locals. L'obelisc fet de fusta amb un altar al seu peu. A la part davantera portava el lema següent « España y su revolución N-S-. 1808 – 1936. presentes !!!». També portava a cada cara les insígnies de la Falange Española , el jou i les fletxes.

Crema de Falles
Una tradició del barri de l’Antic Poble de Sant Pere era la Crema de la Falla, el vespre del dissabte de seva Festa Major. En un principi, els anys quaranta i cinquanta, aquest acte era organitzat pel Joves d'Acció Catòlica del Casal de Sant Pere per la vigília de Sant Pere. La falla era davantejada per una espectacular traca de punta a punta del carrer Major de Sant Pere. El tema de la falla era el parer desagradable del veïnat en una imatge o símbol com element crític. Temes com el pont de Sant Pere, el pas a nivell , els burots etc. eren els més satiritzats. La primera falla es va cremar l’any 1943 i l’última d’aquesta primera fase es va celebrar l’any 1960. No és fins a l’any 1980, amb la recuperació de les festes i com a element crític, el pas a nivell, que es tornà a bastir una falla que va arrelar de nou en festes posteriors fins a l’any 1990 que es va celebrar l’última.

A finals dels anys 80 i bona part dels 90 als barris de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor, en la seva Festa Major, un dels actes singulars era la crema d ' una falla.