Proposta al ple per impulsar l'equilibri en el temps de dones i homes

La mitjana de la dedicació a les tasques domèstiques és de 23,5 hores per a les mares i de 7,8 per als pares

La Torre
26 de març del 2015
Actualitzat a les 11:46h
Aquest dijous es presenta al Ple Municipal una proposta d’acord de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa amb motiu del Dia Internacional de les Dones, celebrat el passat 8 de març. Entre altres aspectes, la proposta demana l’impuls, a través de la formació i la sensibilització, d’una major coresponsabilitat entre homes i dones en la cura de la família i la llar que permeti l’harmonització dels temps de treball, de família, de formació, de participació social o d’oci, entre d’altres. 

Aquesta proposta sorgeix de la necessitat d’equilibrar el nombre d’hores que homes i dones dediquen a tenir cura de les feines familiars, assistencials i de la llar, independentment que treballin fora de casa. La manca de coresponsabilitat en els usos del temps fa que les actuals retallades afectin especialment les dones, ja que són elles les que s’han d’encarregar de la llar i de les persones dependents (gent gran, infants, persones amb discapacitat o malalties cròniques, etc.). Aquesta situació fa que moltes dones supleixin gratuïtament els serveis i prestacions que l’estat no cobreix. 

En aquest sentit, la regidora de Polítiques de Gènere i Usos del Temps, Almudena Almagro, recorda que: “nombrosos estudis indiquen que l'actual distribució d'horaris al nostre país té un impacte negatiu directe sobre les persones, com és la salut, la manca de participació social i política de la ciutadania, els problemes de conciliació laboral i familiar, o el fracàs escolar, entre d’altres”. 

El col·lectiu més afectat per l’actual horari, continua sent el de les dones amb responsabilitats familiars. Com a exemple, l’estudi “Mares sobrecarregades”, fet pels sociòlegs de la Universitat de Barcelona Albert Julià i Sandra Escapa, arriba a la conclusió que la mitjana de la dedicació a les tasques domèstiques és de 23,5 hores per a les mares i de 7,8 per als pares.