La prevenció de delictes penals, nova prioritat de les empreses

La governança corporativa va centrar una nova sessió del Fòrum Professional de Rius Consultors

La Torre
26 de març del 2015
En el marc de la reforma del Codi Penal i de la Llei de Societats de Capital, les empreses afronten canvis normatius que els exigeixen una major professionalització de l’òrgan d’administració i màxima transparència i rigor en la documentació. A més, la realitat dels seus negocis demana polítiques de prevenció reals i efectives per evitar responsabilitats penals a les empreses. 

La consultoria terrassenca Rius Consultors, seguint la seva voluntat de divulgar i promocionar el debat empresarial, va posar sobre la taula els nous reptes de la governança corporativa en una nova sessió del Fòrum Professional, que va comptar amb més de 25 empresaris de referència al Vallès Occidental, a l’Hotel Don Candido de Terrassa.

Canvis normatius

La Reforma de la Llei de Societats de Capital afecta directament els òrgans de govern de les empreses, particularment aquelles que tenen consells d’administració. L’advocada mercantilista de Rius Consultors, Sandra Morillo, va fer un repàs a un seguit de canvis que afecten les empreses de la manera següent: s’introdueixen noves normes de bon govern en la legislació mercantil, que impliquen que els Consells d’Administració hauran de fer reunions trimestrals de caràcter deliberatiu, per tant, hauran de tenir una activitat real i demostrable. A més, els Consellers Executius estaran subjectes a un contracte aprovat pel propi Consell d’Administració, que especificarà les tasques que se li assignen i la retribució.

Des de l’any 2010, el Codi Penal contempla les empreses (persones jurídiques) com a subjectes sancionables penalment, sigui per acció o per omissió, amb una amplia varietat de tipologies (delictes informàtics, mediambientals, fiscals, urbanístics, etc.). Amb la voluntat de prevenir delictes dins les empreses, el concepte del Corporate Compliance agrupa un seguit de protocols i garanties de bones pràctiques que poden eximir o atenuar aquesta responsabilitat. L’advocat i economista Marc Rius va explicar que, en cas que una empresa es trobi davant d’una problemàtica penal, ha de poder demostrar que té implantat un seguit d’instruments de control efectiu de la seva activitat interna.

Parlen d’implantar instruments de prevenció, control i seguiment com, per exemple, analitzar els riscos, formar el personal, mantenir actius canals de comunicació per prevenir delictes, fent seguiments, auditories i establint sancions. Només en cas que això pugui demostrar-se i, en aquest punt, l’aportació de documentació té una importància crucial, l’empresa podrà justificar que havia fet tot el possible per prevenir el delicte penal del que podria ser acusada.

En acabar l’acte, els ponents van obrir un torn de preguntes amb la participació també de l’assessor fiscal, Enric Rius, per comentar casos concrets de les empreses convidades. 

A títol de resum i seguint l’esquema de les 5 idees del Fòrum de Rius:

1. Els temps han canviat: el sector empresarial necessita màxima transparència i rigor

2. Professionalització dels administradors i alts directius de les empreses, que tenen més responsabilitats i han de participar activament de l’activitat del negoci.

3. Més requisits i formalitats als Consells d’Administració: reunions trimestrals deliberatives i amb actes digitals. 

4. Business judgement rules: adaptar-se a noves obligacions i aplicar polítiques de bon govern també suposa guanyar en valor.

5. Corporate Compliance: polítiques de prevenció de delictes per evitar responsabilitats penals de les persones jurídiques empreses.