Les renúncies a herències s'han gairebé triplicat des del 2007

El Col·legi de Notaris indica com a raons principals la tributació fiscal que comporten i els deutes hipotecaris o crediticis

J.P./ACN
18 de març del 2015
Actualitzat a les 7:10h
Les renúncies a herències s'han incrementat un 195% a Catalunya des de l'inici de la crisi, segons dades del Col·legi de Notaris de Catalunya. Això significa que l'any 2007 hi va haver 2.487 renúncies a herències, i que set anys més tard la xifra va ser de 7.349. La xifra del 20147 és un 6% superior a la de l'any anterior, fet que, segons el Col·legi, suposa mantenir la tendència a l'alça però amb un impuls més moderat que en anys anteriors. Les 7.349 herències rebutjades l'any 2014 a Catalunya suposen el 10% de totes les que es van fer, 72.808. Val a dir que a Girona la xifra d'herències rebutjades ha disminuït per primer cop en vuit anys. A Lleida la xifra s'ha mantingut estable.

Des del Col·legi de Notaris de Catalunya s'indiquen com a raons principals d'aquest fenomen la tributació fiscal que comporta l'herència en qüestió i els deutes hipotecaris o crediticis. Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris, subratlla que "cal estar ben informat" abans de decidir acceptar una herència o renunciar-hi perquè "en la gran majoria de casos" el valor dels béns "supera el de les càrregues".

Afegeix que "sempre que hi hagi deutes i en cas de dubte" els notaris recomanen "acceptar a benefici d'inventari", una figura que permet valorar econòmicament en sis mesos tots els béns i càrregues de l'herència i respondre pels deutes de l'herència només amb els béns que la conformen. D'aquesta manera, assegura, "en cap cas" es poden veure afectats els béns que eren de la persona que rep l'herència amb anterioritat. 

Per demarcacions, l'any 2014 el nombre d'herències rebutjades va augmentar un 6% a les comarques barcelonines. A les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la xifra va augmentar un 1,5%. A Ponent la xifra s'ha mantingut igual que a l'any anterior mentre que a les comarques gironines ha baixat un 4%.

Ampliant l'angle, des del Col·legi de Notaris se subratlla que un de cada quatre casos d'herències que es rebutgen a l'Estat té lloc a Catalunya. La segueixen Andalusia, amb un 17% del total, Madrid, amb un 11%, i el País Valencià amb un 8,5%.