Descobrint les Ribes Blaves, unes pedres úniques al món

La Torre
17 de març del 2015
Actualitzat el 18 de març a les 11:07h
El contrast de colors és espectacular
El contrast de colors és espectacular | Foto: Marta Maseras

L'accés a les roques és difícil però val la pena Foto: Marta Maseras


La nostra fotògrafa Marta Maseras ens descobreix aquest cop un dels misteris geològics que tenim al nostre país, les anomenades Ribes Blaves, ubicades a la fossa del Vallès. Situades a la carretera de Vacarisses-Olesa-Terrassa (B-120) la cruïlla amb la urbanització Ribes Blaves, es tracta d'unes pedres amb un toc blau considerades úniques al món.

Malgrat que no existeixen facilitats d’estacionament de vehicles prop dels afloraments i que el corriol que del coll mena al fons del barranc es difícilment transitable, val la pena anar a veure-les. 
 

Detall de les roques blavoses Foto: Marta Maseras

Les Ribes Blaves són unes formacions argiloses de color blavós que corresponen a les farines o bretxes de falla. És a dir, són els materials obtinguts de la trituració i esmicolament de les pissarres i fil·lites originals per efecte de les forces de fregament i compressió que es van produir a la falla.

La bretxa observable té una amplada de gairebé 100 metres i contrasta clarament pel color i textura amb les formacions dels seus voltants: les pissarres paleozoiques del nord que formen part del bloc alçat de la falla (i que són iguals que les que, un cop triturades, van donar lloc a les farines de falla de Ribes Blaves) i els sediments del miocè del Sud que es van anar dipositant sobre el bloc o llavi enfonsat. 

La poca consistència d'aquests materials argilosos fan que presentin destacats xaragalls (valls i crestes) deguts a la forta acció erosiva de les aigües salvatges (aigües torrencials)que arrosseguen fragments de roca i van modelant aquests marcats canals que arriben a esdevenir petits pinacles, en alguns casos, amb estructures en forma de barret a la part superior.
 

El contrast de colors és espectacular Foto: Marta Maseras

El traçat de les carreteres, especialment la que condueix a la urbanització de Ribes
Blaves, és una de les raons de la degradació d’aquesta localitat. La carretera esta
construïda sobre el cim de la formació de Ribes Blaves, fet que, a part del problema de
destrucció de les formacions geològiques, comporta problemes d’estabilització del ferm. 

Les Ribes Blaves són formacions argiloses de color blavós Foto: Marta Maseras

 

La bretxa observable té una amplada de gairebé 100 metres Foto: Marta Maseras