Presó sense fiança pels acusats de pertànyer a una cèl·lula terrorista

El jutge els atribueix un delicte de pertinença a organització terrorista, enaltiment, difusió pública de consignes, captació i adoctrinament

per E.P., 16 de març de 2015 a les 15:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha acordat presó provisional, comunicada i sense fiança per a set dels vuit presumptes jihadistes detinguts divendres, als qui se'ls imputen els delictes d'integració en organització terrorista, enaltiment del terrorisme, difusió pública de consignes terroristes i/o captació, adoctrinament, ensinistrament i formació terrorista, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

Els detinguts -sis dels quals, a Catalunya, un a Terrassa- constitueixen, segons el jutge, una cèl·lula local de l'organització terrorista Daesh (Estat Islàmic) dedicada a la propaganda, adoctrinament i captació de nous militants per a l'organització. La Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona venia investigant-los des de juny 2014.

La sentència del jutge descriu aquesta nova forma de terrorisme del que s'anomena "jihadisme violent" que sorgeix davant de la dificultat amb la qual es troba Al-Qaida per organitzar atemptats terroristes a Occident. Així, recórrer a joves musulmans establerts en països occidentals, molts dels quals fins i tot posseeixen la nacionalitat del país on resideixen.

Explica que se'ls instrueix presencialment o telemàticament sobre com cometre un atemptat, o se'ls incita a marxar a zones d'Orient on se'ls forma per tornar a Occident a cometre atemptats de fàcil realització, "donada l'escassa preparació que requereixen i la forma d'execució oberta i flexible on fins i tot la fugida o salvaguarda de la pròpia vida són aspectes accessoris".

El jutge també descriu la importància d'internet en aquest nou terrorisme. En concret, la cèl·lula investigada estava integrada per un mínim de deu persones que van constituir un complex entramat virtual a la xarxa, mitjançant la creació de 52 perfils (a Facebook, Twitter, Google+ i Tuenti) i utilitzava a Espanya la tàctica del "terror informatiu".

El presumpte líder de la cèl·lula elaborava i editava material audiovisual en suport del terrorisme jihadista. Va penjar un vídeo a la seva pàgina d'internet on gravava al seu fill petit de dos anys responent, a preguntes del pare, que de més volia ser "jihadista", i alhora identificava en la pantalla de l'ordinador al líder de l'Estat Islàmic i li llançava petons, també a requeriment del seu pare.

També se li ha confiscat un vídeo titulat "entrenament de l'Estat Islàmic a Espanya" on apareix fent pràctiques d'arts marcials. Ha reconegut tenir un text amb amenaces al Rei i la seva família i està constatada una conversa telefònica on reconeix treballar per al líder de Daesh.En aquest sentit, el magistrat explica que el terror informatiu no és només exhibir material videogràfic violent, també és una tàctica de guerra recurrent en les organitzacions terroristes jihadistes modernes per sembrar el pànic en les societats occidentals.

"Doncs el seu objectiu és atemorir al conjunt de la societat com a mitjà de desestabilització i neutralització de les seves defenses generant en l'opinió pública la idea que tota reacció en front a aquesta mena de terrorisme conduirà a no estar segur enlloc del món i la possibilitat de ser capturat i assassinat de la forma horrible que mostren les imatges", apunta el text.

L'informe fet per la policia corrobora com aquest "terror informatiu" practicat per les centrals terroristes és copiat i seguit al dictat per les entitats locals, que segueixen la mateixa tàctica fins a arribar als resultats marcats.

A través d'internet, l'entramat investigat difonia de manera habitual les notícies, imatges i vídeos de propaganda de Daesh. Una vegada seleccionats els candidats, el segon pas de la cèl·lula era entrar en contacte amb ells impregnant-los de la ideologia radical.

Per últim, a les persones que arribaven al final del procés se'ls posava en contacte amb un membre del grup que es troba a Turquia i que s'encarrega de facilitar el pas a Síria per a aquells que decideixen col·laborar amb el grup terrorista.

Un altre aspecte comú de tots els membres de la cèl·lula és la seva difícil situació econòmica, alguns en situació de desocupació, que subsisteixen amb mitjans molt precaris, "el que ha contribuït encara més a exacerbar el seu odi cap a la cultura i valors propis de la nostra societat", destaca el jutge.

Segons la seva opinió, aquesta circumstància, "unida a la seva lleialtat a l'organització terrorista els converteix en persones potencialment molt perilloses per a la seguretat pública, la conducta futura dels quals és impossible de predir".

 

Participació