Ballart veu una «presa de pèl» el nou decret d'habitatge

L'alcalde de Terrassa acusa Vila de dur a terme una "una acció de màrqueting polític", qüestiona la utilitat del registre de pisos buits i afirma que "el fet que l'administració compri els pisos dels bancs beneficia sobretot a les mateixes entitats bancàries"

La Torre
11 de març del 2015
Actualitzat el 12 de març a les 7:34h
L'alcalde de Terrassa Jordi Ballart ha manifestat en relació a l’anunci que va fer el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, d’un decret llei de la Generalitat amb mesures urgents en matèria d'habitatge, que és una “presa de pèl” pel fet que “beneficia més als bancs que a les famílies a les que se suposa que vol protegir, i a més, la majoria de les mesures anunciades ja estaven contemplades per normatives anteriors, però pràcticament no s’han posat en marxa perquè requereixen grans inversions”. 

L’alcalde ha destacat que dues de les mesures que s’han anunciat com a punts forts del decret ja estan recollides per la Llei del dret a l’habitatge. La primera, el dret de tanteig i retracte (prioritat per comprar pisos buits) per la Generalitat i els ajuntaments. La segona, l’obligació d’execució d’obres de rehabilitació als pisos buits, amb la possibilitat que les obres les faci l’administració subsidiàriament. 

Aquestes mesures, segons Ballart, “no només no són noves sinó que tampoc són especialment bones: el fet que l’administració compri els pisos dels bancs beneficia sobretot als mateixos bancs, i el mateix passa amb l’execució subsidiària de les obres de rehabilitació per part dels ajuntaments o de la Generalitat. El banc només guanya amb aquestes mesures i tot l’esforç l’ha de fer l’administració”. 

L’alcalde ha qüestionat també la utilitat del registre de pisos buits que contempla el decret anunciat per la Generalitat: “Seria molt útil tenir un registre de tots els pisos buits del país, però, si la inscripció és voluntària, la iniciativa està abocada al fracàs”, ha dit l’alcalde, qui ha afegit que “un registre voluntari sense mecanismes de verificació pot fins i tot constituir una via d’escapament a l’aplicació de mesures coercitives, perquè el propietari podrà al·legar el fet que un pis no està inscrit com la justificació de que no es troba desocupat”. 

De tot el decret, Jordi Ballart només valora positivament la consideració de col·lectiu prioritari pels ajuts al lloguer als residents en pisos objecte d’una execució hipotecària que hi segueixin vivint en lloguer social, per evitar el risc d’un possible doble desnonament: “aquesta sí és una mesura nova i útil, tot i que caldrà veure la dotació pressupostària que es destina a aquests ajuts”, ha dit. “En definitiva –conclou l’alcalde- estem davant una acció de màrqueting polític que intenta fer veure que s’aborda una amplia bateria de mesures potents més que davant d’una veritable iniciativa de calat”.