Terrassa farà més atractius els polígons industrials

Els empresaris de la Cambra han traslladat a l'alcalde Jordi Ballart la necessitat d'aprofundir el suport a l'empresa i de promocionar la ciutat a l'exterior per afavorir la captació d'inversions

La Torre
07 de març del 2015
Actualitzat el 14 de març a les 7:30h

El comitè executiu de la Cambra de Terrassa s'ha reunit amb l'alcalde Foto: A.T.


Els empresaris del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, encapçalats pel president de la institució, Marià Galí, s’han reunit amb l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. En el transcurs de la trobada, que ha tingut lloc aquest divendres a la seu de la Cambra de Terrassa, els empresaris i l’alcalde han fet un seguiment de l’activitat econòmica i del desenvolupament empresarial, comercial i industrial de la ciutat i han mantingut un cordial intercanvi d’impressions sobre l’evolució de projectes i accions orientades a afavorir l’activitat empresarial i l’evolució de la conjuntura econòmica.

Durant la reunió s’ha fet un seguiment dels projectes de dinamització econòmica i millora de l’entorn que està promovent l’Ajuntament de Terrassa, especialment pel que fa a l’àmbit de les infraestructures i els polígons industrials. Els empresaris de la Cambra han traslladat a Jordi Ballart la necessitat d’aprofundir el suport a l’empresa pel Govern local.

Al mateix temps, els representants de l’empresariat han traslladat la necessitat de donar una empenta a les accions de promoció de la ciutat a l’exterior convençuts que la seva projecció afavorirà la captació d’inversions. En aquest sentit, la Cambra ha reiterat el seu propòsit de desenvolupar un pla d’acció de ciutat que compti amb la implicació de les entitats representatives terrassenques orientat a afavorir el desenvolupament de nous projectes empresarials.

L’alcalde ha valorat la trobada com a “molt positiva i necessària per mantenir el contacte i l’intercanvi en aquesta etapa de concertació i de treball en equip que té antecedents en projectes com ‘Acceleració en òrbita’ i que ara ha fet un decisiu pas endavant amb el Pacte per a la promoció industrial de Terrassa”. 

Ballart ha explicat que l’Ajuntament manté una participació i interlocució activa i constant amb organismes i entitats com InvestCatalònia, ACCIÓ, el MINECO, APTE o la xarxa Innpulso com a agents amb capacitat per incidir en l’atractivitat d’inversions. En aquesta línia, també està desenvolupant un pla de promoció i captació industrial que posicioni els polígons de Terrassa en el marc comarcal i català, identifiqui els seus punts forts i febles, defineixi el perfil d’indústries a atraure i orienti sobre futures línies de treball per enfortir la industria terrassenca.

Accions per la reactivació industrial 

De tot plegat n’ha de sorgir un pla de màrqueting dels polígons de Terrassa i de la seva activitat industrial en general. Aquesta és només una de les línies d’acció municipals per a la reactivació industrial. Aquest mandat s’ha posat en marxa un servei específic per a l’àmbit industrial dins de l’àrea de Promoció Econòmica i Innovació. Entre altres línies d’acció, el Consistori treballa per a facilitar la coordinació i comunicació entre empresaris dels diferents polígons industrials, afavorint la creació de xarxes d’empresaris. 

En aquest sentit, s’ha creat la figura del dinamitzador de polígons, dedicat entre altres tasques a detectar les necessitats de les empreses i a afavorir la col·laboració. També es treballa per a la millora de la competitivitat d’aquestes empreses. S’ha fet un estudi per a la redefinició i millora de competitivitat dels polígons industrials i s’està treballant en una nova estratègia de senyalització i identificació d’aquests sectors, fins i tot amb mesures innovadores com ara aplicacions per a mòbils, a més de crear equips específics de conservació i manteniment dels polígons a través dels plans d’ocupació. Per tal de dinamitzar el mercat del sòl industrial, s’està duent a terme un registre d’espais, solars i naus industrials buits, infrautilitzats o disponibles per tal d’agilitzar la seva posta en el mercat. 

D’altra banda, l’àrea de Promoció Econòmica i Innovació ofereix assessorar i ajudar les indústries per evitar deslocalitzacions. També s’han previst incentius fiscals (bonificacions de l’IBI que poden arribar al 65%). Pel que fa a les grans infraestructures, el Consistori continua pressionant les altres administracions per a la consecució d’obres com el 4rt Cinturó o l’orbital ferroviària, en solitari o en el context de la Declaració del Vallès per a la Segona Reindustrialització o de l’Àmbit de la B-30.

Joves i intregació professional

En el transcurs de la trobada, també s’han tractat les principals línies del pla d’acció de la institució per al 2015 per potenciar la internacionalització, la competitivitat empresarial, la formació i l’emprenedoria. En aquest sentit, el president de la Cambra ha traslladat a l’alcalde, un dels reptes de la institució per a aquest 2015, que se centrarà en establir un procés d’acompanyament a 200 joves d’entre 16 i 25 anys a la seva integració professional a través del programa de Garantia Juvenil que ha estat dissenyat i executat pel conjunt de les Cambres de Comerç. 

El president de la Cambra, ha constatat que els estudis de conjuntura econòmica que desenvolupa la institució indiquen una tendència a una certa recuperació de l’activitat, tot i que de forma molt progressiva, i una millora del clima empresarial. En sintonia amb aquest nou escenari, Marià Galí i Jordi Ballart han coincidit que cal donar suport a la recuperació empresarial per esperonar aquesta reactivació.