Mobilització davant del consolat italià d'Ibérica de Altavoces

Els treballadors de la planta ubicada a Vacarisses han dut a terme aquest dimarts una nova mesura de pressió per evitar que la direcció tanqui la planta i se l'endugui a Hongria

Lluïsa Tarrida
03 de març del 2015
Actualitzat el 05 de març a les 17:02h
Els treballadors han anat des del consulat fins a la plaça de Sant Jaume
Els treballadors han anat des del consulat fins a la plaça de Sant Jaume | Foto: Faibal

La plantilla de Fábrica Ibérica de Altavoces (FAIBAL) ha dut a terme aquest dimarts, una nova mobilització en en protesta per la decisió del grup inversor italià Minerva Ventures de tancar la planta de l'empresa a Vacarisses i acomiadar les 110 persones que hi treballen. Els treballadors s'han plantat davant del consolat d'Itàlia a Barcelona i han iniciat una marxa pel passeig de Gràcia i Portal de l'Àngel fins a Plaça Sant Jaume.
 
Després de mobilitzar-se pels carrers de Terrassa el passat dijous 26 de febrer, la plantilla de FAIBAL no es rendeix. Els treballadors s'oposen a la decisió del grup italià de presentar concurs voluntari de liquidació, tancar la planta de Vacarisses i traslladar definitivament la producció, com ja es ve fent des de fa temps progressivament, a una planta del mateix grup situada a Hongria.

La plantilla denuncia que la decisió de tancar la planta arriba tot just uns mesos després que l'empresa presentés el passat mes de setembre un expedient d'acomiadament col·lectiu que preveia l'extinció del contracte del 70% de la plantilla. L'empresa, finalment, va decidir retirar l'expedient. “Al setembre hi havia feina per a 40 persones i ara no hi ha feina per a ningú?",  pregunta un representant dels treballadors i afegeix, "Com es pot entendre això?"
 

La plantilla, davant del consolat d'Itàlia Foto: Faibal


Els treballadors consideren que les suposades causes econòmiques per a la presentació del concurs esgrimides per la matriu italiana són "inexistents, tal i com ho demostra el fet que a data de 23 de gener de 205, l'empresa no tenia cap deute". A més a més, des de l'any 2008 Faibal ha repartit dividends a raó de 4 milions d'euros l'any 2008 i 2 milions anuals fins al 2014, quan la xifra es va situar en un milió. A banda, el propi grup inversor va adquirir una de les naus de l'empresa per un preu de 2.2 milions d'euros.

Malgrat aquesta situació, el grup pretén abonar les indemnitzacions única i exclusivament amb l'import de la liquidació dels propis béns de l'empresa, obligant el FOGASA a pagar amb diners públic una part important de la indemnització per extinció. L'advocat del Col·lectiu Ronda, Jaume García, bufet que representa part de la plantilla, afirma que "és intolerable que es permeti a una empresa extreure durant anys benefici econòmic d'una empresa, apropiar-se dels seus clients i béns immobles i després, simplement, traslladar la producció a una planta amb menors costos laborals per al·legar suposades pèrdues i deixar que aquestes indemnitzacions les paguem entre tots. No es pot permetre que els seus beneficis siguin seus i els seus deutes siguin els deutes de tots, deixant al carrer 110 persones que durant anys i dècades han fet de Faibal una empresa perfectament rendible".
 

Mobilització pels carrers de Barcelona Foto: Faibal

 

Els treballadors s'han manifestat des del consolat fins a la plaça Sant Jaume Foto: Faibal
 

Denuncien que l'empresa tanqui la planta i se l'endugui a Hongria Foto: Faibal