Andreu Martín parla de com escriure una novel·la negra a Terrassa

La Torre
25 de febrer del 2015
Andreu Martín.
Andreu Martín. | Particular
Dins del cicle Febrer Negre impulsat per l'Ateneu Candela, la Llibreria Synusia acollirà aquest dijous 26 de febrer a dos quarts de vuit del vespre la presentació de dues de les darreres publicacions d'Andreu Martín. 

Així doncs, un dels grans escriptors de novel·la criminal catalana vindrà a Terrassa per presentar "Cómo escribo novela policíaca" i "Els bessons congelats".

Andreu Martín (Barcelona, 1949) va estudiar psicologia a la Universitat de Barcelona on es va llicenciar el 1971. Entre 1971 i 1979, treballava com a guionista de còmic per a la desapareguda editorial Bruguera. Va treballar a nombroses revistes catalanes, castellanes i franceses. Després de deu anys de fer guions, va decidir escriure la seva primera novel·la Muts i a la gàbia (1979) durant l'anomenat Boom de la Novel·la Negra, moviment indiscutiblement encapçalat per Manuel Vázquez Montalbán. Amb aquesta primera obra iniciava el llarg camí de novel.les de gènere negre que han caracteritzat l'autor i amb les quals ha guanyat premis nacionals i internacionals. Paral.lelament, Martín ha escrit guions de cinema. Va debutar com a director de cinema amb la pel.lícula Sauna (1990). També ha treballat per a la televisió i ha escrit obres de teatre. 

En referencia al gènere negre, ell s'autodenomina autor de novel·la policíaca, enfront de la novel·la negra i la novel·la enigma, des de la convicció que el concepte "novel·la policíaca" integra als altres dos, i creu que les noves tendències del gènere han de fusionar la intel·ligent complexitat reflexiva de la novel·la enigma amb l'acció i l'anàlisi social inherents a la novel·la negra.