ICV porta el cas judicial contra Dani Ayyash al ple de Terrassa

Els ecosocialistes presenten dues mocions en relació al dret de vaga i a la llibertat d'expressió

La Torre
24 de febrer del 2015
El Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Terrassa proposarà a la resta de grups municipals en la reunió de Junta de Portaveus l’adopció de dos acords institucionals que giren al voltant de la defensa del dret de vaga i la llibertat d’expressió.
 
D’una banda ICV-EUiA proposa que l’Ajuntament de Terrassa es faci ressò de la convocatòria d’una jornada d'acció mundial en defensa de les llibertats i del dret de vaga convocada per la Confederació Sindical Internacional aquesta setmana i que al nostre país va rebre el suport i la mobilització dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, i manifesti explícitament el rebuig de l’Ajuntament al projecte de “Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana” aprovat pel Govern estatal i pel Ple del Congrés donat que suposa un atac contra els drets fonamentals reconeguts fins ara.
 
També i en relació al dret de vaga i en el marc de la campanya de solidaritat davant el proper judici a dos joves estudiants que van participar a la darrera vaga general, el grup Municipal d’ICV-EUiA vol que l’Ajuntament de Terrassa adopti un acord institucional.
 
Daniel Ayyash, veí de Terrassa, i Ismael Benito són dos estudiants de la Universitat de Barcelona, concretament de la Facultat de Física al Campus Diagonal. Juntament amb el seu sindicat d'estudiants, l'Associació d'Estudiants Progressistes AEP), i el moviment estudiantil en general, van participar a la vaga general convocada per la gran majoria de forces sindicals el 29 de març de 2012.

Ara, quasi 3 anys més tard, el judici se celebrarà al jutjat penal núm. 6 de Barcelona els propers dies 9, 10 i 11 de març. La fiscalia demana 8 anys i 9 mesos de presó a cadascun. La Generalitat demana més de 3 anys i mig, i l’Ajuntament demana 4 anys per a cadascun dels estudiants i vaguistes.

ICV exposa que "cal recordar que el dret a vaga està reconegut per la Constitució i és símptoma de la salut democràtica d'un país, però les greus acusacions a centenars de sindicalistes a tot l'Estat, com l'Ismael i el Daniel, estan minant l'efectivitat d'aquest dret. El cas de l’Isma i el Dani s’emmarca en les imputacions a vaguistes arreu de l’Estat espanyol, que acumulen peticions de més de 120 anys de presó. Només en aquest context es pot entendre que s’acusi a dos joves, que van exercir el seu dret a vaga, de delictes que no van cometre".

El portaveu municipal d’ICV-EUiA proposarà a la resta de grups municipals signar un acord reivindicant la presumpció d'innocència de les persones que han exercit el seu dret a vaga, i des del respecte a les institucions judicials que decidiran sobre el seu cas, expressar la solidaritat amb els estudiants vaguistes i les seves famílies, tot considerant que l’exercici del dret a vaga no és cap delicte i no poden ser condemnats per aquest fet i alhora sool·licitar a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que davant la inconsistència de les proves acusatòries, els precedents en la instrucció inicial del cas i el context social i polític en el que aquest es desenvolupa, retirin les seves acusacions i els càrrecs imputats.