Un egarenc s'enfronta a una pena de 9 anys de presó per aldarulls a Barcelona

El 9 de març s'inicia el judici pel terrassenc Dani Ayyash i Daniel Benito acusats de participar el 29 març de 2012 en els actes vandàlics ocorreguts a la plaça de Catalunya de Barcelona | Entitats, família i sindicats s'han unit en un grup de suport per reclamar la seva absolució

La Torre
18 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:49h
Els propers 9, 10 i 12 de març, l'egarenc Dani Ayyash i Ismael Benito, ambdós estudiants de la Facultat de Física de la UB seran jutjats després de ser detinguts el 29 de març de 2012 quan participaven en la vaga general convocada per les organitzacions sindicals en contra de la Reforma Laboral del Partit Popular. Ambdós joves formen part de l'Assemblea de Física i Química i de l’Associació d'Estudiants Progressistes (AEP). 

Ayyash i Benito s'enfronten a una petició de 8 anys i 9 mesos de presó demanats per Fiscalia i Generalitat, i 4 anys de presó demanats per l'Ajuntament de Barcelona, per la seva presumpta implicació en els aldarulls que es van produir aquell 29 de març a la plaça Catalunya. Arran de la seva detenció per part dels Mossos d'Esquadra -que es va produir aquell matí al barri de Les Corts- quan s'estaven manifestant, segons testimonis i els propis implicats, "de forma pacífica i en actitud tranquil·la", es va iniciar una campanya per demanar-ne l'absolució.

Família i sindicats consideraven que l'actuació dels agents policials havia estat "desproporcionada" i que res "justificava haver de passar casi dos dies i una nit en disposició judicial". Cap dels dos tenia antecedents, a més de tenir un expedient acadèmic de notable -Ayyash a més de Física estudia Matemàtiques mentre que Benito compagina Física amb Enginyeria Electrònica-.

En la vista oral, la jutge va decretar presó preventiva al·legant "risc de fuga i perill de reinicidència delictiva -ja que les dates coincidien amb la cimera del Banc Europeu i la jornada del Primer de Maig-". Davant d'això, la família, l'AEP i el moviment estudiantil es van organitzar creant un Grup de Suport per treure'ls del Centre Penitenciari de Quatre Camins amb un recurs de reforma i un recurs d'Apel·lació a l'Audiència Provincial de Barcelona. 

Passat l'1 de maig, la jutge va considerar que els podia deixar en llibertat condicional prèvia fiança de 6.000 euros per cap. Aquesta mesura però va ser desestimada per l'Audiència de Barcelona fent constar en el seu auto la "desproporció de la privació de llibertat, ja que els dos estudiants no tenien antecedents, i tenien una vida arrelada i pocs recursos". A més, en l'auto es deia que "les conductes descrites en l’atestat policial no presenten l’aparença de gravetat suficient per decretar presó i per la menor gravetat dels fets, la prohibició de participar en actes reivindicatius durant les jornades de risc haurien estat suficients".

Durant aquests tres anys, Ayyash i Benito no han pogut exercir el seu dret a manifestació i han hagut de presentar-se regularment als jutjats en la seva condició de llibertat a l’espera del judici, que tindrà lloc d'aquí quinze dies. Des del Grup de suport Isma i Dani absolució expliquen que "aquestes acusacions estan injustificades perquè ni l’Isma ni el Dani han tingut mai cap comportament vandàlic o delictiu com se'ls hi imputa. La instrucció del cas els associa a grups 'antisistema' que suposadament operen a Barcelona, amb comportaments vandàlics en actes polítics o esportius indistintament, quan cap dels dos tenen cap connexió amb cap d'aquests fets, ni s'ha demostrat que mai hagin participat en mobilitzacions violentes o partits de futbol".

Xerrades i actes de suport

El Grup de Suport també afirma que "va ser casualitat que l'Isma i el Dani caminessin junts, ja que la seva relació abans de la detenció no era més estreta que amb altres persones de la Facultat de Física, on tenen gran part de la seva vida acadèmica i social" i subratllen que "no hi ha motius de pes per pensar que van realitzar cap acció violenta, ni es van implicar en cap acte vandàlic que pogués esdevenir-se durant aquell dia". 

En l'acte que va tenir lloc aquest dimarts a l'Ateneu Candela de Terrassa, el grup també va mostrar-se contundent afirmant que "la presó provisional va ser una mesura injustificada que va condemnar a presó a dos estudiants modèlics" i critica que "es confongués mediàticament el cas de l’Isma i el Dani amb els fets ocorreguts a Plaça Catalunya a la tarda, quan ells van ser detinguts al matí a l'altra banda de la ciutat, perjudicant la seva imatge pública". Consideren que les penes que se'ls demanen estan "injustificades" i s'haurien de retirar les acusacions i es mostren contrariats perquè "no és adequat que dues administracions públiques presentin càrrecs, quan des del 2013 la norma és que només una administració sigui present als judicis. Si no es retiren els càrrecs, almenys una de les dues hauria de retirar-se".

Els dos estudiants realitzaran aquest mes de febrer diverses xerrades a facultats i entitats socials per explicar el seu cas, essent els dos actes principals els dies 3 de març a la Facultat de Física de la UB i el 5 de març al campus del Raval de la UB. Durant la campanya per la posada en llibertat dels joves, 286 entitats i organitzacions van expressar el seu suport.