Cambra Terrassa presenta una xarxa transnacional

L'institució egarenca fa campanya perquè els empresaris egarencs se sumin a la plataforma per fomentar l'eficiència energètica

Lluïsa Tarrida
11 de febrer del 2015
Actualitzat el 07 d'abril a les 7:46h
La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha iniciat una campanya d’adhesió a la Xarxa Transnacional Mediterrània (Transnational Mediterranean Network) que, en el marc del projecte europeu GRASP, promou la implementació de mètodes d’eficiència energètica i ús d’energies renovables mitjançant la participació activa d’empreses en una plataforma d’intercanvi de coneixements i experiències d’operadors públics i privats vinculats al sector de l’E-procurement i l’energia.

En aquest sentit, la Cambra ha presentat la xarxa a les empreses que participen en la Comissió d’Infraestructures i Mobilitat de la pròpia institució en el marc d’una reunió que s’ha celebrat aquest matí a la seu de la corporació Aquesta plataforma forma part del projecte europeu GRASP, que fomenta l’estalvi del consum energètic i la reducció de l’impacte ambiental en els processos d’aprovisionament de les administracions públiques.

En aquest projecte europeu, hi participen 13 entitats de 8 països europeus: Espanya, França, Itàlia, Malta, Xipre, Albània, Grècia i Poden participar en la Xarxa Transnacional Mediterrània les empreses i organitzacions vinculades al sector públic o privat interessades en adquirir fonts d’energia renovables o solucions d’eficiència energètica, previ registre.

La plataforma sectorial permet obtenir informació sobre proveïdors de sistemes d’estalvi d’energia o oferir informació sobre el que les empreses poden oferir en aquest àmbit, a més a més de compartir informació, coneixements i bones pràctiques empresarials. Pel que fa a l’e-Procurement, la plataforma permet també participar en els processos de licitació en l’àmbit de l’estalvi energètic. En aquest sentit, la participació en aquesta xarxa representa per a l’empresa la possibilitat d’accedir als processos de licitació oberts en la majoria dels països i, al mateix temps, proporcionar informació sobre ofertes pròpies, publicació de catàlegs de productes i serveis i compartir notícies, coneixements i experiències.

A les administracions públiques, per la seva part, la xarxa els permet dotar-se d’informació sobre els nous desenvolupaments tècnics en matèria d’eficiència i estalvi energètic i valorar la seva implementació. D’aquesta manera, a través d’aquest projecte, els països implicats compartiran una base de dades d’organismes públics i petites i mitjanes empreses que posarà en relació la demanda de les administracions i l’oferta disponible per part del col·lectiu empresarial.

Projecte Europeu GRASP

La Xarxa Transnacional Mediterrània s’ha desenvolupat en el marc del projecte GRASP, cofinançat per la UE dintre del marc del programa MED de cooperació transnacional que promou la protecció del medi ambient i la sostenibilitat del desenvolupament territorial. El principal objectiu del projecte europeu GRASP és augmentar el potencial de les ciutats intel·ligents ubicades al Mediterrani mitjançant l’organització i el desenvolupament d’una plataforma transnacional electrònica de Compra Pública Verda, que posarà l’accent en les fonts d’energia renovables i en l’eficiència energètica.

La plataforma servirà de nexe d’unió entre les administracions públiques que vulguin contractar serveis/productes verds (eficients i sostenibles) i les pimes dels sectors d’eficiència energètica i energies renovables que ofereixin productes o serveis d’aquestes característiques. Al ser una plataforma transnacional, afavoreix la cooperació entre països i que petites i mitjanes empreses i administracions públiques puguin desenvolupar contractacions fora del seu país.

El desenvolupament d’un sistema de contractació transnacional i ecològica facultarà la cooperació entre les administracions públiques i les petites i mitjanes empreses per a l’adopció de solucions innovadores en el sector de l’energia, fet que contribuirà al mateix temps a millorar els compromisos de reducció de carboni per a l’any 2020.