Vacarisses digitalitza uns pergamins del segle XII al XV sobre la vila

La Torre
10 de febrer del 2015
Un dels pergamins sobre els orígens de Vacarisses
Un dels pergamins sobre els orígens de Vacarisses | Foto: A.V.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vacarisses ha signat un conveni amb l’arxiu de la Corona d’Aragó per digitalitzar uns pergamins referents al municipi, que van del segle XII al XV. Molts són textos administratius (donacions, vendes, permutes, etc.), però també n’hi ha que van tenir una transcendència política, com el traspàs de la castlania de Vacarisses segons el ritual medieval o una carta d’investidura.

Aquesta transcendència va encara més enllà. Per una banda, pel fet que un dels protagonistes és el mateix rei Pere III el Cerimoniós, en tant que propietari d’alguna de les terres, i, sobretot, per la importància del seu conseller Jaume Desfar, senyor de Vacarisses. Per altra banda, pel fet que alguns dels documents aporten nova llum sobre el procés de formació de Vacarisses com a poble.

Per tal que la població pugui conèixer el contingut d’aquests pergamins, s’està treballant en una exposició que, a més de mostrar imatges dels documents, facilitant-ne la seva lectura i interpretació, els contextualitzarà, situant-los en una època concreta de la història de Vacarisses i de Catalunya. Els plafons divulgatius es complementaran amb material audiovisual. La mostra es preveu inaugurar la propera primavera, a El Castell, un dels edificis més emblemàtics de Vacarisses i alhora protagonista d’algun dels pergamins que s’hi presentaran.