El Gremi de la construcció, a la caça de l'intrusisme professional

El GCV es marca com objectiu per aquest any intensificar les denúncies de pràctiques il·legals que detectin els agremiats, una campanya ja iniciada el passat mes de juny

La Torre
09 de febrer del 2015
Actualitzat a la 13:25h
L’intrusisme professional i les pràctiques fraudulentes és un problema comú a la majoria de sectors d’activitat que, sumat a l’efecte de la crisi de l’any 2008, s’ha vist incrementat afectant la competitivitat de les empreses i professionals que operen segons la normativa.

Segons dades del Ministeri d’Ocupació, entre els anys 2012 i maig de 2014 la lluita contra l’ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social ha tingut un impacte de 9.271 milions d’euros a les arques públiques. Durant aquest període el Pla de lluita contra l’ocupació irregular, impulsat el 2012, ha permès aflorar 203.206 llocs de treball en situació irregular i ha permès anul·lar 88.354 altes fictícies d’empreses pantalla, constituïdes per donar accés fraudulent a prestacions mitjançant el pagament de quantitats a la seva costa.

"L’intrusisme no només afecta a la competitivitat de les empreses del sector que compleixen amb la normativa, sinó que és un problema que acaba afectant al conjunt de la societat", afirma Toni Palet, president del Gremi de la Construcció del Vallès. I per aquest motiu, a finals de juny de l'any passat el Gremi va organitzar una primera reunió de treball amb els representants dels principals organismes d’intervenció i lluita contra el frau i l’economia submergida, que ha tingut continuïtat amb una segona reunió.

Aquest mes, ha tingut lloc la segona reunió a la seu del Gremi de la Construcció i ha comptat amb la participació de Toni Palet, Emilià Lázaro, Juan Ruiz, president i vicepresidents del Gremi de la Construcció del Vallès; María José Ballesteros, cap de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Barcelona;  Lourdes Benito,subinspectora d’ocupació i seguretat social i coordinadora de l’equip de economia irregular; Manuel Sánchez, inspector i sots-cap dels Mossos d’Esquadra ABP Terrassa; Patricio Francisco, inspector en cap de Policia Nacional de la Comissaria Territorial de Terrassa-Rubí-Sant Cugat del Vallés; Josep Maria Casas,sots-inspector de la Policia Municipal de Terrassa.

Denúncies anònimes

Els assistents han fet una valoració positiva de les accions realitzades durant el segon semestre de l’any i el Gremi s’ha marcat com a fita per a l’any 2015, insistir entre els seus agremiats que denunciïn pràctiques fraudulentes i obres en les que tinguin sospites de produir-se il·legalitats, amb la garantia de fer-ho anònimament ja que la gestió de la denúncia es fa directament des del Gremi i amb caràcter col·lectiu.

La inspecció de treball fa més de deu anys que col·labora activament amb la Policia Nacional en casos de detecció de frau a la seguretat social. El procés que utilitzen és el de denunciar al Ministeri casos que detecten de persones que treballen fraudulentament. A partir d’ara, l’objectiu de la Inspecció de Treball i Seguretat Social és replicar aquesta col·laboració amb les dependències policials de la comarca i inicialment amb el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal de Terrassa.

L’objectiu general de la reunió ha estat el de començar a definir, col·laborativament, els processos necessaris per aconseguir que el percentatge de treballadors il·legals que hi ha ara mateix en el sector baixi considerablement. Alhora es pretén eradicar també amb la dualitat de la major part d’aquests casos de frau en els que els treballadors estan en condició il·legal però alhora són receptors de la prestació d’atur.

Actualment, la sanció per cada treballador en situació irregular és de 10.001€ per l’empresa. Si la inspecció detecta que aquests treballadors en situació irregular a més estan cobrant l’atur, l’empresa, a part de la sanció, ha de retornar els diners cobrats pel treballador durant tot el temps que ha estat treballant i cobrant l’atur.