Vacarisses aprova els pressupostos amb un ull posat al descens d'ingressos

El govern assegura que malgrat la davallada dels diners procedents de l'abocador no s'apujaran els impostos

La Torre
01 de febrer del 2015
Actualitzat a les 10:40h
L'Ajuntament de Vacarisses va acollir el passat dijous la primera sessió plenària de l'any en què els protagonistes van ser els pressupostos de 2015, que es van aprovar amb els vots favorables de l’'equip de govern, les abstencions de PP i CiU i els vots en contra d’'ERC i PSC.

Les prioritats que estableixen els pressupostos segons va manifestar l'equip de govern són la cohesió social, consolidant i reforçant els projectes assistencials als col•lectius més vulnerables del municipi, i la inserció laboral, a través del foment i la creació d’'ocupació. En aquest sentit, ja s’'han posat en marxa els Plans d’'Ocupació Locals 2015, que preveuen la contractació d’'11 persones aturades, a més de promoure que les empreses contractades pel consistori incorporin persones inscrites a la borsa de treball municipal i de consolidar l’'oferta de cursos ocupacionals.

Altres objectius que es fixa l’'Ajuntament de Vacarisses per enguany són el manteniment dels espais públics i els equipaments municipals en les condicions adequades, així com el màxim estalvi energètic en aquestes instal·•lacions. D'’altra banda, es treballarà per contenir la despesa, garantint, però, la "qualitat dels serveis municipals bàsics i obligatoris, sobretot, en l’'àmbit de l’ensenyament, especialment perjudicat per les retallades de la Generalitat de Catalunya".

Les reaccions de l'oposició

Els pressupostos de 2015 mantenen la tendència de reducció del deute de l’'Ajuntament de Vacarisses, que, des de 2008, ha descendit un 44%, en el cas d’'acomplir-se les previsions per enguany, segons les quals aquest se situaria en 2.220.228,25 euros, a finals de desembre. Tanmateix, cal tenir en compte el deute pendent de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental a favor del consistori i que ascendeix a 972.753,96 euros. Quant als impostos municipals, s'’han congelat l’'Impost sobre Béns Immobles, l'’Impost de Vehicles i la taxa de recollida de les escombraries.

Els partits de l'’oposició van coincidir en remarcar la davallada d'’ingressos que rep l’'Ajuntament de Vacarisses per l’'abocador de Coll Cardús. En aquest sentit, la regidora del PSC Mariana Ríos va afirmar que “el veritable debat és com es finançarà l’'Ajuntament”, a més de criticar que no s’'haguessin admès les propostes del seu grup per als pressupostos. També s'’hi va referir el regidor d’'ERC, Antoni Masana, qui va opinar que l’'equip de govern “hauria d’'haver fet més gestos, preveient la "patacada d'’enguany i l’'any que ve”. “Creiem que s'’haurien d'’invertir més diners en Promoció Econòmica, Medi Ambient i Turisme, perquè els Serveis Socials només pal•·lien els problemes, però no els solucionen"”, va afegir el republicà.

Mentre PSC i ERC van votar en contra dels pressupostos de 2015, CiU i PP van abstenir-se. L’'argumentació del regidor popular, Mariano Méndez, va ser: “"No s'’han fet del tot les millores que els havíem sol•·licitat”. Tanmateix, “ens agrada que no s'’endeutin i que no deixin deutes a qui vingui al darrera”", va agrair Méndez. Per la seva banda, el regidor convergent, Ricard Reollo, va referir-se de nou als "menors ingressos de l'’abocador". A més, va considerar "insuficients" les despeses de la partida de Serveis Socials i va anunciar la presentació de diverses mocions al proper ple ordinari per dinamitzar el municipi.

Davant les crítiques de l’'oposició, l’alcalde de Vacarisses, Salvador Boada, va assenyalar que “els majors ingressos i el major endeutament de l’'Ajuntament es van produir a l’'època del tripartit”, a més d'’assegurar que, "tot i la disminució dels ingressos de l’'abocador, “al 2016, els pressupostos es podran tornar a confeccionar perfectament, sense haver d'’apujar impostos"”. Finalment, Boada va advertir de les considerables davallades dels ingressos que el consistori rep d’'altres administracions públiques. "Tot i això, “s'’estan mantenint tots els serveis, com les escoles, s’'han congelat els impostos i cap família ha quedat desatesa”", va dir.