C's amaga al control públic els números de la fundació Egara Civitas de Terrassa

L'Associació de Terrassa no va presentar els seus comptes del 2013 a la Sindicatura de Comptes de Catalunya,

Bernat Ferrer
28 de gener del 2015
Actualitzat a les 14:43h
Dues entitats vinculades a Ciutadans (C's), l'Associació Egara Civitas i l'Associació Cataluña Constitucional–Catalunya Constitucional, i la fundació vinculada al PP Català (PPC) Fundació Col·labora-Fundació Privada per a l'Estudi i la Formació, no van presentar els seus comptes del 2013 a la Sindicatura de Comptes de Catalunya, en contra del que estableix la llei. Així ho determina l'ens de control en el seu últim informe (PDF), fet públic aquest dimecres, en què també emfasitza que una tercera fundació vinculada a C's, la Fundació Tribuna Cívica, així com les d'ICV i UDC no li han acabat de presentar els números com toca.

Es dóna el cas que, el 2013, la Sindicatura ja va estirar les orelles a C's, quan li va retreure que no havia presentat els seus comptes per a l'exercici 2010. Així mateix, també va denunciar que els d'Albert Rivera es negaven a presentar-li la comptabilitat de la Fundación Tribuna Cívica. Després de diversos estira-i-arronses, aquesta fundació de C's finalment va presentar els números.

Però, tot i haver presentat els números, no ho han acabat de fer bé del tot. Com tampoc no han fet ICV i UDC. Concretament, la Fundació Tribuna Cívica (C's), la Fundació Privada Nous Horitzons (ICV) i la Fundació Privada Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (UDC) sí que van enviar els seus comptes a la Sindicatura, però sense adjuntar-hi cap informe d'auditoria, "fet que no permet verificar el compliment del punt cinquè de la disposició addicional setena de la Llei orgànica sobre finançament dels partits polítics".

La Sindicatura també ressalta que CDC, C's i UDC "no han complert el requisit d'enviar la relació de subvencions públiques i de donacions privades amb la identificació del donant i de l'import rebut", tal com estableix la Llei orgànica sobre finançament dels partits polítics. Així mateix, C's "no ha detallat les condicions contractuals dels crèdits o préstecs rebuts d'entitats financeres", també en contra del que estableix la llei.
 

Incidències detectades per la Sindicatura de Comptes en els números dels partits.


Així mateix, la Sindicatura també avisa: "La Memòria retuda pels partits polítics CDC, Ciutadans, ERC, EUiA i UDC no conté tota la informació establerta en l’article 14.5 de la LOFPP."

Un cop fet l'informe, l'ens també es lamenta que "no té cap competència legalment establerta" per sancionar els partits, sinó que aquest extrem depèn del Tribunal de Comptes.
 

Informe sobre el retiment de comptes dels partits polítics i de les fundacions vinculades, exercici 2013 (PDF)

 

Relació de fundacions i associacions presents a la política catalana.