Matadepera participa en el dia en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Els alumnes de l'institut assistiran en l'homenatge que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb la presència de l'egarenc Vicenç Villatoro

La Torre
25 de gener del 2015
El Memorial Democràtic, el Departament d’Ensenyament, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust i tretze instituts catalans han organitzat dos actes commemoratius adreçats a estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat, un a Barcelona i un altre a la Jonquera.
 
Tots dos homenatges, que tenen com a lema ‘Mantenir viva la memòria’, se celebren amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, designat el 27 de gener per les Nacions Unides. Enguany, a més, coincideix amb el 70è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració nazis i de la fi de la II Guerra Mundial, el 40è aniversari de l’inici del règim de Cambodja i el primer centenari de l’inici del genocidi armeni.
 
Tant a Barcelona com a la Jonquera es proposarà els participants que canviïn la seva imatge de perfil a les xarxes socials per una proposada per un grup d’estudiants en la qual es llegirà ‘Mantenim viva la memòria’. També se’ls animarà a fer servir l’etiqueta #MemòriaViva a Twitter i Facebook al llarg del dia.
 
A Barcelona, l’homenatge a les víctimes de l’Holocaust tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), dimarts, 27 de gener, a les 10.30 hores. L’acte serà presentat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Teresa Pijoan, i pel director del CCCB, Vicenç Villatoro, i comptarà amb la participació de tres-cents estudiants de set centres educatius de la demarcació de Barcelona. Es tracta, en concret, dels instituts d’ensenyament secundari de Matadepera (Vallès Occidental), Viladecavalls (Vallès Occidental), Sentmenat (Vallès Occidental), Corbera (Baix Llobregat), Ferran Casablancas (Vallès Occidental) i Lluís Vives (Barcelona) i de l’escola Sadako de Barcelona.
 
Vint d’aquests estudiants presentaran uns pòsters dissenyats per ells mateixos en record de les víctimes. Posteriorment, la Companyia de la Sala Àtrium representarà l’obra ‘Himmelweg (Camí cap el Cel)’, de Juan Mayorga. En finalitzar, els actors encendran una espelma en memòria de les víctimes.
 
A la Jonquera, la jornada commemorativa tindrà lloc al Museu Memorial de l’Exili (MUME), dimecres, 28 de gener. Hi participaran uns tres-cents estudiants provinents de cinc instituts de Figueres: Alexandre Deulofeu, Narcís Monturiol, Olivar Gran, Cendrassos i Vilafant; així com un de Roses, el Centre Escolar Empordà – Centre d’Estudis Sant Josep.
 
Tant els professors com els alumnes duran una imatge plastificada d’una víctima, amb una breu biografia. Al llarg del dia realitzaran activitats educatives al MUME i a la sala “La Societat” de la Unió Jonquerenca de la Jonquera. La trobada en comú servirà per exposar els treballs que els estudiants han preparat a l’aula.