Programa d'inspeccions per detectar pisos amb protecció oficial buits

Territori requereix a onze ajuntaments, entre els quals Terrassa, que obrin diligències per procedir a ocupar aquests pisos deshabitats o, en cas contrari, obri un expedient sancionador

La Torre
21 de gener del 2015
Actualitzat a les 15:28h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dimecres al Parlament l’execució d’un programa d’inspeccions per detectar els pisos amb protecció oficial de l’àrea de Barcelona, construïts per promotores públiques i privades, que estan desocupats des que va finalitzar la seva construcció.
 
Vila ha explicat que ja s’ha desenvolupat una primera fase d’aquest programa, que s’ha centrat en els blocs d’habitatges que tenien un índex més elevat de pisos buits i que van ser qualificats com a protegits entre els anys 2007 i 2013. En aquest sentit, les inspeccions han localitzat 804 habitatges buits, tots ells en municipis amb demanda forta i acreditada d’habitatge assequible. Molts d'aquests 800 habitatges porten més de 3 i 4 anys finalitzats, i no han estat ocupats mai.
 
Aquesta actuació es complementarà a partir de la setmana vinent, i es focalitzarà en aquelles promocions d’habitatges de protecció oficial, bàsicament en mans d'empreses vinculades a entitats financeres, donat que el 30 de gener finalitza el termini d'un any que la Llei d'acompanyament de pressupostos del 2014 va donar a les persones jurídiques que hagin adquirit habitatges de protecció oficial per mobilitzar i ocupar aquests habitatges.
 
Santi Vila ha explicat que aquesta iniciativa s’emmarca en el paquet de “reformes i estímuls que ha posat en marxa el Govern per incentivar l’ocupació del parc d’habitatges buits que hi ha a Catalunya”. Entre aquestes mesures també ha destacat l’impost a les entitats financeres que tinguin pisos buits, els programes de cessió d’habitatges de particulars al mercat de lloguer social i les mateixes inspeccions. “La garantia del dret social a l’habitatge és una prioritat pel Departament i Catalunya som comunitat de l’Estat espanyol que destina més recursos a polítiques socials d’habitatge”, ha assenyalat Vila, tot recordant els 240 MEUR que incorpora el Pla per al Dret a l’Habitatge aprovat recentment.

Infracció molt greu
 
Entre els anys 2007 i 2013 un total de 33.199 pisos van rebre la qualificació de protecció oficial a Catalunya, dels quals 16.907 van ser construïts per promotors públics. La llei determina l'obligatorietat que un pis amb protecció oficial ha d'estar sempre ocupat, i que evidentment, s'han d'impulsar actuacions per garantir la seva ocupació efectiva, i que compleixi la seva funció social, ja que sinó es considera una infracció molt greu.
 
Atès que la competència sancionadora en matèria d’habitatge és municipal, el Departament ha enviat un escrit als ajuntaments on s’han detectat aquest primer paquet de pisos protegits buits perquè informin si iniciaran els procediments previs a la possible incoació d’expedients sancionadors. Es tracta dels consistoris de Ripollet, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Terrassa, Barcelona, Sabadell i Manresa. En cas que l’ajuntament no actuï, ho farà la Generalitat de manera subsidiària. Les sancions s'estima que podrien oscil·lar entre els 6.000 i els 9.000 euros per cada pis buit.