La ventada de desembre va fer caure més de 118.000 arbres a Terrassa

La retirada dels exemplars podria costar al voltant de 880.000 euros | Una de les zones més afectades ha estat Can Bonvilar, amb la pèrdua de més de 35 mil pins blancs, alzines i roures

La Torre
15 de gener del 2015
Actualitzat el 16 de gener a les 11:28h
La retirada d'arbres s'està duent a terme de manera progressiva
La retirada d'arbres s'està duent a terme de manera progressiva | Foto: Cristóbal Castro

La retirada d'arbres s'està duent a terme de manera progressiva Foto: Cristóbal Castro


Terrassa continua treballant per recuperar-se dels efectes de la ventada del passat 9 de desembre, que va provocar dos morts i quantiosos danys materials. Mentre avança la retirada d’arbres de la trama urbana i es van fent obres de reparació al centenar d’edificis públics danyats, aquest dimecres es va presentar al Consell Municipal de Medi Ambient la valoració dels danys ocasionats pel vent a l’Anella Verda, l’entorn natural de la ciutat. 

Els càlculs a partir de la superfície afectada revelen que, entre boscos públics, finques privades, camins i torrents, el vent va fer caure uns 118.000 arbres, la retirada dels quals podria costar al voltant de 880.000 €. La majoria dels danys es concentren a l’est de la ciutat, a la plana del Vallès, tot i que s’han detectat arbres caiguts per tota l’Anella Verda. Dins de les finques de titularitat pública, la més afectada, amb uns 35.000 exemplars perduts, és Can Bonvilar, tot i que hi ha afectacions importants també a Mossèn Homs (prop de 5.000) i a Can Casanovas (més de 1.800) entre altres.

Els exemplars caiguts són sobretot pins blancs de gran alçada i diàmetre. En una proporció molt menor, hi ha també pins pinyers i alguns roures i alzines. La presència massiva d’arbres caiguts o a punt de caure, a més de deixar impracticables els camins, comporta riscos de seguretat per a les persones que puguin transitar per aquestes finques. També suposen un perill en cas d’incendi forestal i, en el cas dels exemplars caiguts en rieres i torrents, poden comportar desbordaments dels cursos d’aigua. 

En aquest sentit, cal recordar el Decret de l’alcalde de 12 de desembre, que recomana a la ciutadania, a efectes de garantir la seguretat de les persones i fins a nou avís, no accedir a l’entorn natural i no realitzar-hi cap mena d’activitat recreativa, i als propietaris de finques forestals afectades que extremin les precaucions a l’hora d’accedir a les finques. 

Quatre equips de treball

Els serveis tècnics municipals han valorat en més de 445.000 € la retirada d’arbres de camins, boscos públics i torrents, mentre que a les finques privades els costos podrien sumar uns 433.000 € més. Actualment, s’està estudiant com fer aquesta retirada per tal que l’impacte econòmic sigui el menor possible gràcies a la valorització de la fusta. 

A partir de l’endemà de les ventades, les actuacions s’han centrat en alliberar el pas dels camins públics que tenen trànsit rodat i que donen accés a finques i habitatges, d’altres camins públics o d’ús públic que també tenen elevada freqüentació i són molt propers a la ciutat, i d’alguns camins que s’inclouen dins la xarxa de prevenció d’incendis. 

En l’àmbit de l’Anella Verda, a banda dels efectuats pels diferents propietaris, l’Ajuntament de Terrassa ha desplegat quatre equips: un format per personal de Medi Ambient reforçat per un pla d’ocupació, un segon amb personal del servei de Gestió de l’Espai Públic, un format per Voluntaris Forestals de Terrassa i una empresa externa contractada. A dia d’avui aquests equips han dut a terme una vintena d’actuacions en punts diversos.

Als danys estrictament forestals caldrà afegir els costos de la reparació de la coberta del Centre d’Interpretació Ambiental de Can Bonvilar i de l’edifici auxiliar, malmeses per la caiguda d’arbres, i de les depuradores del torrent del Salt i Font de l’Espardenyera, entre altres afectacions que s’han d’acabar de quantificar. 

El plenari del Consell Municipal de Medi Ambient va coincidir en la reunió de dimecres amb la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat en considerar la necessitat de la recuperació dels boscos abans de la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’estiu que ve, i molt especialment, en l’obertura de tots els camins de la xarxa bàsica per a la vigilància i l’extinció d’incendis. En aquest sentit, ja s'està treballant en trobar les solucions adequades per a l’acompliment d’aquest objectiu, conjuntament amb l’Associació de Propietaris per a la Sostenibilitat de les Finques Agrícoles i Forestals de Terrassa i Matadepera, i amb la participació també del Consell Comarcal del Vallès Occidental i de la Diputació de Barcelona.