Presentació del molí restaurat de Can Vinyers de Matadepera

Diumenge tindrà lloc després de dos mesos de feina, l'acte de reinauguració del símbol més característic de l’antiga masia

La Torre
16 de febrer del 2015
Actualitzat a les 11:14h
El molí de Can Vinyers torna a funcionar
El molí de Can Vinyers torna a funcionar | Foto: J.M. Escoda

Col·locació del molí Foto: Josep Maria Escoda

 
Després de gairebé un parell de mesos treballant-hi, ha tornat a la Masia de Can Vinyers, i restaurat, un dels seus elements més característics: el seu molí.

Tècnics especialistes s'han desplaçat fins a la Masia reintegrant al paisatge matadeperenc aquest element tan propi del passat, informa Matadepera.cat. I és que el molí és un aparell que es va fer servir durant molts anys per bombar les aigües subterrànies a la superfície i poder regar els camps de cultiu de l’antiga masia.

Amb el pas dels anys i la introducció dels motors, el molí va quedar en desús i, a hores d’ara, es trobava en una situació ben precària.
 

Instal·lació del molí Foto: Josep Maria Escoda

L’Ajuntament de Matadepera l'ha restaurat gràcies a una subvenció de 35.000 euros procedent de la Diputació de Barcelona. Les obres han anat a càrrec de l’empresa Molins de Vent Tarragó, especialitzada en aquests aparells.

Els seus tècnics s’han encarregat de reparar les pales del molí malmeses i l’estructura, eliminar l’òxid, i pintar-lo recuperant els seus colors originals. Un cop restaurat, les aspes del molí giraran, tot i que no bombarà aigua com feia antigament. A més, es construirà una nova base més estable i s’enjardinarà l’entorn perquè llueixi com ho havia fet antigament. El molí de vent és el símbol més característic de l’antiga masia de Can Vinyers, que encara es pot contemplar avui dia reconvertida en el restaurant del mateix nom.

El Consistori ha donat a conèixer quin dia serà l'acte de presentació oficial del nou molí. Serà aquest diumenge, dia 22, a les onze del matí a la mateixa masia. En aquest acte, obert a tothom i que serà presidit per l’alcaldessa Mireia Solsona, està previst que hi participin alguns dels familiars Surià, l’empresa que se’n va encarregar de construir-lo, així com membres de l’AIUMA que han participat activament en la seva recuperació, i altres persones que han tingut la iniciativa de recuperar aquest element tan emblemàtic del poble. 

L’any de construcció de la masia no és del tot clar: tot i que al llindar del finestral del propi edifici es pot llegir l’any 1594, l’antic mas ja apareix citat al manuscrit Speculo de Sant Llorenç del Munt l’any 1426.
 

Treballs d'instal·lació del molí de Can Vinyers Foto: Josep Maria Escoda

 

Camió amb part del molí Foto: Josep Maria Escoda

 

El molí restaurat ja torna a estar a la masia de Can Vinyers de Matadepera Foto: Josep Maria Escoda