Promoció de la bandera de Matadepera

La Torre
10 de gener del 2015
Actualitzat a les 17:03h
La bandera de Matadepera
La bandera de Matadepera | Matadepera.cat
Coincidint amb l’inici de les Festes de Sant Sebastià, l’Ajuntament de Matadepera ha impulsat l’engalanament de balcons i entrades de les cases amb la bandera del poble, per tal que llueixi durant les principals festivitats de l’any.

Per aquest motiu, s’han estampat 1.800 banderes, que estan disponibles al mateix Ajuntament i que es poden recollir gratuïtament, fins que s’esgotin les existències, prèvia presentació del DNI, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana.

La bandera que ara es posa a disposició de la població és la que es va aprovar l’any 1992, després que l’Ajuntament de l’època encarregués un informe per tal de poder fer ús d’una bandera oficial del municipi i que servís per a distingir-lo dels altres municipis del Principat. Aquesta decisió es va prendre per tal que la bandera oficial s’ajustés a la legalitat, respecte a les normes de l’heràldica i vexil·logia i s’adaptés, així, a la normativa de símbols d’entitats locals. L’esmentat informe es va encarregar a la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia i Vexil·logia i, gràcies a la col·laboració de Josep Porter i Moix, membre d’aquesta entitat, es va determinar que la bandera oficial hauria de ser “vermella, carregada al centre, de dalt a baix i de costat a costat, amb tres creus alternades blanca, vermella i blanca”.

Al detallat informe elaborat per Joaquim A. Vidal i Puig, secretari de l’Ajuntament l’any 1992, a l’hora de decidir el disseny de la bandera, es partia de l’emblema de Matadepera, representat amb l’anyell de Sant Joan Baptista, ubicat damunt d’un fons vermell i amb els quatre pals de la Casa de Barcelona, en segon ordre, per ser lloc reialenc. Partint d’aquesta imatge i, tenint en compte que la millor manera de representar Sant Joan Baptista era amb la seva creu (blanca damunt d’un fons vermell) i que el fons de l’escut de Matadepera ja era vermell, es va optar perquè la bandera seguís el mateix sistema de superposició de colors.