Terrassa demana un milió d'euros a la Generalitat pels danys de la ventada

L'alcalde Jordi Ballart ha signat aquest dilluns un decret sol·licitant una subvenció dins de la línia d'ajudes obertes per la Generalitat als ens locals afectats per les ventades de desembre

La Torre
29 de desembre del 2015
Actualitzat el 07 de gener del 2015 a les 20:08h

Els parcs i jardins de Terrassa van quedar especialment afectats per la força del vent Foto: Cristóbal Castro


L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha sol·licitat, mitjançant un Decret signat aquest dilluns, una subvenció directa al Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, per valor d’1.050.763,45 euros, en concepte de despesa per reposició d’infraestructures ocasionada per les fortes ventades que van afectar a la ciutat de Terrassa el passat dia 9 de desembre de 2014. El Decret ha estat notificat al Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya. 

Aquesta subvenció s’inscriu en la línia d’ajudes obertes per la Generalitat de Catalunya als ens locals afectats per les ventades de desembre de 2014. Aquests ajuts es poden sol·licitar fins al 9 de gener i consisteixen en una subvenció directa per pal·liar els danys ocasionats per les ventades a les infraestructures locals mitjançant una fitxa de sol·licitud de subvencions excloses de concurrència pública. 

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha declarat, després de firmar el decret, que: “els danys i desperfectes provocats per les ventades del 9 de desembre han estat de gran abast, és per això que l’Ajuntament demana a la Generalitat una quantitat que permeti fer front a una situació excepcional que suposa una despesa de grans dimensions que el Consistori no pot enfrontar en solitari”. 

L’alcalde també ha recordat que Terrassa va ser un dels municipis més perjudicats de la comarca i ha afirmat que “la magnitud de les actuacions a realitzar supera les possibilitats dels recursos efectius municipals, per aquest motiu s’han contractat per via d’urgència obres, serveis i subministraments per reforçar els recursos municipals i portar a terme les intervencions pertinents”. 

Els serveis tècnics municipals han avaluat la situació i prioritzat les intervencions a realitzar per fer front als danys provocats a l’espai públic. Així mateix, s’han estat duent a terme actuacions intensives per part de personal propi de l’Ajuntament per tal de recuperar la normalitat i evitar el perill a la població.  

El temporal de vent del passat 9 de desembre ha deixat a la ciutat un seguit de danys a la via pública, mobiliari urbà, edificis i instal·lacions municipals que afecten el funcionament ordinari de la ciutat. El ventall de desperfectes abasta des d’afectació d’arbres caiguts en vies, voreres, parcs i jardins; voreres aixecades per les arrels dels arbres; edificis i vehicles afectats per la caiguda dels arbres, xarxa d’aigua afectada amb fuites; arbrat molt afectat amb risc de caiguda; risc de trencament o caiguda de branques; cablejat despenjat; mobiliari trencat (bancs, papereres, contenidors, senyals de trànsit, fanals, semàfors, marquesines...); despreniments de façanes i teulades; caigudes de murs; o instal·lacions d’aire condicionat afectats, entre d’altres. 

Un primer còmput dels danys de la ventada a Terrassa s’apropava al milió i mig d’euros de danys només al casc urbà, sense comptabilitzar els estralls produïts al medi natural, on els arbres caiguts es compten per milers. A l’entorn natural de la ciutat, la ventada va afectar unes 300 hectàrees, de les quals 200 són de titularitat pública. L’Ajuntament de Terrassa ha invertit ja 550.000 euros en el primer nivell d’actuació (intervencions d’urgència a la trama urbana).