El Gremi de la Construcció farà èmfasi en la lluita contra l'intrusisme

Actualment, la sanció per cada treballador en situació irregular és de 10.000 euros per l’empresa

La Torre
27 de desembre del 2014
Actualitzat a la 13:05h

L’intrusisme professional i les pràctiques fraudulentes és un problema comú a la majoria de sectors d’activitat que, sumat a l’efecte de la crisi de l’any 2008, s’ha vist incrementat afectant la competitivitat de les empreses i professionals que operen segons la normativa. 

“L’intrusisme no només afecta a la competitivitat de les empreses del sector que compleixen amb la normativa, sinó que és un problema que acaba afectant al conjunt de la societat”, afirma Toni Palet, president del Gremi de la Construcció del Vallès. I per aquest motiu, a finals de juny d’aquest any el Gremi va organitzar una reunió de treball amb els representants dels principals organismes d’intervenció i lluita contra el frau i l’economia submergida. 

Els representants de les entitats que van participar de la reunió es van comprometre a convocar una propera reunió per tal d’avaluar els processos que es generessin i que ha tingut lloc aquest mes de desembre. 

Aquesta segona reunió s’ha desenvolupat a la seu del Gremi de la Construcció i ha comptat amb la participació de Toni Palet, Emilià Lázaro, Juan Ruiz, president i vicepresidents del Gremi de la Construcció del Vallès; Lourdes Benito, subinspectora d’ocupació i seguretat social i coordinadora de l’equip de economia irregular; Manuel Sánchez,inspector i sots-cap dels Mossos d’Esquadra ABP Terrassa; Francisco Patricio, inspector en cap de Policia Nacional de la Comissaria Territorialde Terrassa-Rubí-Sant Cugat del Vallés; Josep Maria Casas,sots-inspector de la Policia Municipal de Terrassa. 

Els assistents han fet una valoració positiva de les accions realitzades durant el segon semestre de l’any i el Gremi s’ha marcat com a fita per a l’any 2015, insistir entre els seus agremiats que denunciïn pràctiques fraudulentes i obres en les que tinguin sospites de produir-se il·legalitats, amb la garantia de fer-ho anònimament ja que la gestió de la denúncia es fa directament des del Gremi i amb caràcter col·lectiu. 

La inspecció de treball fa més de deu anys que col·labora activament amb la Policia Nacional en casos de detecció de frau a la seguretat social. El procés que utilitzen és el de denunciar al Ministeri casos que detecten de persones que treballen fraudulentament. A partir d’ara, l’objectiu de la inspecció de treball és replicar aquesta col·laboració amb les dependències policials de la comarca i inicialment amb el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal de Terrassa. L’objectiu general de la reunió ha estat el de començar a definir, col·laborativament, els processos necessaris per aconseguir que el percentatge de treballadors il·legals que hi ha ara mateix en el sector baixi considerablement. Alhora es pretén eradicar també amb la dualitat de la major part d’aquests casos de frau en els que els treballadors estan en condició il·legal però alhora són receptors de la prestació d’atur. 

Actualment, la sanció per cada treballador en situació irregular és de 10.000 euros per l’empresa. Si la inspecció detecta que aquests treballadors en situació irregular a més estan cobrant l’atur, l’empresa, a part de la sanció, ha de retornar els diners cobrats pel treballador durant tot el temps que ha estat treballant i cobrant l’atur.