Marcel Escolano: «Caliu i autenticitat és el que ofereix el circ de proximitat»

Los Galindos presenten el Circ de Nadal fins al 4 de gener a la plaça de Ricard Camí

La Torre
23 de desembre del 2014
Actualitzat el 24 de desembre a les 7:15h
Companyia Los Galindos, que presenten el Circ de Nadal fins al 4 de gener
Companyia Los Galindos, que presenten el Circ de Nadal fins al 4 de gener | L.T.

Marcel Escolano és membre de la Companyia Los Galindos, que presenten el Circ de Nadal fins al 4 de gener. La carpa, amb una capacitat per a 100 persones. està instalada a la plaça de Ricard Camí de terrassa, al costat del Centre Cultural Terrassa. Es fan dues sessions diàries

Què té el circ de proximitat que no tingui el circ de gran format?
Doncs justament les paraules ja ho diuen, la proximitat, el caliu, l'autenticitat de que allò que veus i experimentes com a espectador, és real i gairebé palpable físicament. Llavors esdevens còmplice del que l'artista et proposa. 

Des de fa gairebé 25 anys...
Los Galindos direccionem els nostres espectacles en la recerca d'una dramatúrgia circense on la tècnica estigui al servei de la proposta escènica. Actualment presentem els nostres espectacles a la Iurta (petita carpa de fusta i lona) que aquests dies esta muntada a la plaça de Ricard Camí. Aquest circ ens permet estar molt propers al públic que ens ve a veure, ens agrada aquesta complicicitat i sinergia amb l'espectador. 

Cinc cèntims de la proposta.
En l'espectacle que podeu gaudir aquest Nadal hi descobrireu un treball de factoria artesanal amb set artistes que també fem música en directe. En aquesta ocasió formem l'elenc 5 artistes adults i les meves filles Bruna i Berta, d'8 i 11 anys. Podreu veure acrobàcia, manipulació amb hula-hoop, roda cir, trapezi, llançament de ganivets i d'altres sorpreses, tot amb un caràcter còmic i poètic alhora.

Per què han decidit venir a Terrasa? 
Aquest és el quart Nadal que presentem un espectacle en aquest format i ens plau anar proposant aquesta possibilitat a diferents indrets del país. Ja hem estat a Girona i a St. Cugat, i aquest any hem considerat Terrrassa per diferents motius: creiem que a Terrassa s'hi està desenvolupant una important activitat de circ, en conseqüència el Centre Cultural va acollir la proposta immediatament i amb il.lusió. Ja havíem participat al festival de circ que organitza Tub d'Assaig. Per a nosaltres, que varem ser cofundadors i directors els 5 primers anys de l'escola de Circ Rogelio Rivel, és un plaer veure com creixen projectes i companyies de circ arreu del territori. Hem assajat aquest espectacle a Mataró, a Cronopis, i el venim a presentar a Terrassa a casa del Tub d,Assaig, Circ Pistolet, Duo Balusca... molts d'ells ex alumnes de l'escola. I estem treballant a escena amb Marti Soler (Cia. Daraomai) i Anna Pascual (Psirc) també ex alumnes de l'escola de Circ.

Com veu la situació del circ català?
Actualment estan passant moltes coses en el circ a Catalunya. Com esmentava abans, estan creixent projectes col·lectius i companyies arreu del territori amb propostes molt interessants. 

Es fan espectacles que poden traspassar fronteres?
Des de fa molts anys que som un país de bons creadors i hem "exportat" cultura en clau de circ fora del país. A casa, malgrat que les coses estan canviant i que hi ha llocs com el Centre Cultural aquí a Terrassa que creuen en les propostes dels circaires locals, encara ens queda molt de camí perquè el circ s'entengui com el que és, un espai de possibilitat fora de qualsevol concepte predeterminat d'estil amb el valor pejoratiu que és un mal menor per entretenir la canalla. El circ també és cultura. Veniu al circ!, és per a tots els públics, grans i petits, cadascú te la seva particular percepció i el circ és per definició un lloc per a tothom.