La ventada té un cost mínim de 260.00 euros a Matadepera

El vent va provoxar desperfectes als equipaments municipals i a l’enllumenat públic, la senyalització i el mobiliari urbà

La Torre
23 de desembre del 2014
Actualitzat a les 9:43h
Un des arbres que va caura el 9-D a Matadepera
Un des arbres que va caura el 9-D a Matadepera | Matadepera.cat

El fort vent que va bufar a Catalunya el 9 de desembre també es va fer notar a Matadepera, provocant nombroses destrosses arreu del municipi. El vent va tirar a terra centenars d’arbres, especialment al Bosc de les Farigoles i al Camp de Golf Municipal. 

La Brigada d’Obres i Serveis calcula en un primer balanç econòmic que els efectes de les ventades costaran a l’Ajuntament uns 266.000 euros, entre els desperfectes als equipaments municipals i a l’enllumenat públic, la neteja de la via pública i la reparació de la senyalització i el mobiliari urbà fet malbé. “Aquesta és una primera avaluació, però a mesura que es vagi treballant, el cost segurament pot variar, perquè els danys causats pel fort vent són molt extensos”, assegura el cap de la Brigada, Josep Lao, a Matadepera.cat.

L’estació meteorològica del Casal de Cultura va registrar el 9 de desembre ràfegues de 93 km/hora, i el Meteocat estableix un cop màxim oficial de fins a 101,9 km/hora. Aquesta intensitat va provocar que centenars d’arbres, sobretot exemplars de pi blanc, acabessin a terra.

Des de mig matí, els Bombers Voluntaris, l’ADF Matadepera, la Policia Local i la Brigada van haver de fer desenes d’actuacions per pal·liar els efectes del vent. En total, només aquell dia es van realitzar més d’un centenar de sortides. “Vam fer una quarta part de tots els serveis que hem fet al llarg del 2014”, explica el cap dels Bombers Voluntaris, Marcel·lí Bosch. A més, els efectius locals també es van desplaçar a altres poblacions, com ara Sabadell o Terrassa, on una dotació matadeperenca va treballar en el malaurat accident que va provocar la mort de dues persones. En aquest sentit, l’Alcaldessa Mireia Solsona va fer arribar el mateix dia el condol del poble de Matadepera a l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

A més dels arbres i els danys a la via pública i a moltes parcel·les privades, el vent també va fer malbé nombrosos cables elèctrics, que van deixar sense llum algunes zones del poble durant un parell de dies. La companyia elèctrica va haver d’instal·lar diversos generadors provisionals degut a l’abast dels desperfectes.

I a tot això, cal sumar-hi les desenes d’actuacions que es van fer els dies posteriors. En aquest sentit, la Brigada va treballar en recuperar la normalitat a la via pública, mentre que l’ADF es va encarregar de “fer tasques d’obertura de les pistes forestals que donen accés a les masies i que configuren la xarxa bàsica de prevenció d’incendis del municipi”, expliquen els seus responsables. 

Per avaluar els danys, el 4 de desembre va visitar Matadepera el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Departament de Governació de la Generalitat, Marc Prat, que va anunciar la creació d’un fons econòmic per cobrir els desperfectes de la ventada.