​Rellinars configura el seu Pla d'Acció per l'Energia Sostenible

Inclou un conjunt d'accions per tal de reduir més del 20% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle generats al poble

La Torre
21 de desembre del 2014
L'Ajuntament de Rellinars va adherir-se l'any passat al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per una Energia sostenible local. Es tracta d'una ambiciosa iniciativa promoguda per la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables que té com a principal finalitat que els municipis adoptin els objectius de la Unió Europea i adoptin mesures per reduir les emissions de CO2 en un 20% o més l'any 2020, respecte les emissions del 2005. Segons el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, aquesta reducció es durà a terme mitjançant la creació de plans d'acció, específics per a cada municipi, en favor de l'eficiència energètica i les fonts renovables.

La redacció del Pla d'Acció d'Energia Sostenible PAES) de Rellinars es va iniciar a l'abril d'aquest 2014, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i de la consultora ERF Estudi Ramon Folch. Dins la fase d'anàlisi, a finals del mes d'abril es van realitzar les Visites d'Avaluació Energètica dels equipaments municipals: l'edifici de l'Ajuntament i el dispensari, l'Escola Bressol i la Biblioteca, el CEIP Rellinars, el Local Social El Planet i el nou Poliesportiu.

Entre maig i octubre s'ha continuat amb la fase de diagnosi i s'ha redactat el propi Pla, incloent un inventari d'emissions i un pla d'acció que inclou un conjunt d'accions específiques per tal d'assolir l'objectiu de reducció de més del 20% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle generats a Rellinars.

Aquestes accions afecten àmbits que controla directament l'Ajuntament: edificis, equipaments i infraestructures municipals, enllumenat públic, flota de vehicles, gestió dels residus i de l'aigua, etc. i també es formulen accions per fomentar l'estalvi energètic en l'àmbit domèstic a partir de la participació ciutadana.

El passat Ple Ordinari del dia 17 de desembre va aprovar, per unanimitat, el PAES i, a partir d’aquest moment, està previst que es comencin a executar les accions acordades. Es tracta d'una iniciativa que reforça la voluntat de l'Ajuntament per consolidar Rellinars com un model de municipi sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social i que al mateix temps ajudarà a reduir la despesa energètica municipal.