I això del CEPAC, amb Jaume Rosset, què és?

Gerard Recasens
20 de desembre del 2014
Actualitzat a les 7:28h
Els integrants del CEPAC a la presentació amb l'alcalde de Tarragona i la regidora de Cultura.
Els integrants del CEPAC a la presentació amb l'alcalde de Tarragona i la regidora de Cultura.

Aquest dimarts es va presentar a Tarragona el Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC), com un nou ens per a estudiar elements estructurals de l'actualitat castellera i la seva projecció futura. Ara bé, com s'articula això a la pràctica? Quins són els objectius concrets del CEPAC i quins temes vol estudiar? El doctor terrassencs Jaume Rosset és uns dels integrants.

El CEPAC vol constituir-se en observatori d’anàlisi sobre elements estructurals contemporanis del fet casteller, amb incidència especial en els aspectes relatius a la seva organització interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. En aquest sentit, buscarà promoure i participar en projectes d’investigació i anàlisi acadèmica relacionats amb aquests aspectes. Així, el seu objectiu és programar jornades de debat, reflexió i estudi sobre els diversos aspectes relacionats amb l’estructura social i econòmica dels castells. 

Això es farà de la mà  de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Biennal de Castells, les universitats catalanes i qualsevol altra entitat o institució interessada en el plantejament i disseny de propostes relacionades tant amb l’estructuració del fet casteller com en relació a la seva anàlisi i prospectiva. D'aquesta manera, el CEPAC buscarà establir sinèrgies i vincles de col·laboració amb d’altres institucions i associacions dedicades a estudis i investigacions que es puguin relacionar amb els objectius específics del Centre, mitjançant convenis i l’articulació de projectes comuns. A partir de tot el coneixement generat durant aquestes activitats, el CEPAC farà un pas més enllà i buscarà promoure’n el debat i la reflexió, mitjançant publicacions, jornades divulgatives i seminaris de debat. 

Quan parlem de qüestions estructurals socialment i econòmica, a què es refereix el CEPAC? Des del centre ja han fet una primera relació de línies d'investigació interessants per a les seves primeres anàlisis. Com són les estructures organitzatives de les colles? Com s'hande reforçar? Com s'ha de promoure la seguretat a les agrupacions? Quines estratègies s'han de seguir per a assolir la sostenibilitat de les colles castelleres? Quines condicions i quins impediments existeixen a l'hora d'internacionalitzar els castells? Quins són els valors que defineixen el fet casteller? Quina és la composicio sociològica actual de les colles? Com es relaciona el món casteller amb la societat? Quin és el paper i la influència dels mitjans de comunicació de massa en el món casteller? Quins models d'assaig existeixen? Quins avantatges i desavantatges tenen la confrontació i la cooperació entre colles? Com han evolucionat els calendaris de les agrupacions? Com incideixen les colles universitàries en les convencionals? Com evolucionen els formats de les actuacions castelleres? 

Aquestes són tan sols algunes de les preguntes que es formulen des del CEPAC, a partir de les quals es començarà a treballar des del punt de vista analític i acadèmic, en una associació de la qual s'aniran coneixent més detalls a partir de 2015.